2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Színes

Kövér: Államférfiúi nagyságából is kiforgatnák

Nemcsak szent mivoltából, de államférfiúi nagyságából és emberi méltóságából is kiforgatnák egyesek Szent Istvánt az Országgyűlés elnöke szerint. Kövér László ezt Székesfehérváron mondta az államalapító királyról szóló kiállítás megnyitójában. A tárlat először mutatja be együtt Szent István zágrábi, kalocsai és székesfehérvári ereklyetartó mellszobrát.

Boldogabb időkben a nemzet életének szilárd alapja, nehéz időkben pedig támasz volt Szent István műve és öröksége – mondta az Országgyűlés elnöke, amikor megnyitotta az István, a szent király című kiállítást az egykori koronázóvárosban.

„A hivatalos állami eszmében és a lélekből fakadó népénekekben századokon át egyként magasztalt nagy királyt ma nem csak szent mivoltából, mint tették ezt a kommunisták 40 éven át, de államférfiúi nagyságából, sőt emberi méltóságából is kiforgatnák egyesek” – mondta Kövér László.

A december közepéig látogatható kiállításon először tekinthető meg együtt Szent István zágrábi, kalocsai és székesfehérvári ereklyetartó mellszobra.

„Ezt az ereklyét a mai napig nagyon nagy becsben őrzik a dubrovniki székesegyház kincstárában.” Az első magyar király állkapcsának egy darabja Dubrovnikból érkezett, amely Raguza néven csaknem két évszázadig volt a magyar korona része a középkorban.

„Az elején azt látjuk, mintha egy klasszikus történeti kiállítás lenne, ami az adott pillanatot próbálja felidézni, és aztán fokozatosan érezzük meg azt, hogy egy másik gondolat válik erősebbé, az, hogy arra a pillanatra a későbbi évszázadokban hogyan emlékeztek vissza” – mondta a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Csorba László.

Szent István intelmeit plakátokon olvashatják a székesfehérvári kiállítás látogatói.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!