2019. december 7.,
szombat, Ambrus napja

Kövér: Államférfiúi nagyságából is kiforgatnák

2013. augusztus 31., szombat 17:48

Nemcsak szent mivoltából, de államférfiúi nagyságából és emberi méltóságából is kiforgatnák egyesek Szent Istvánt az Országgyűlés elnöke szerint. Kövér László ezt Székesfehérváron mondta az államalapító királyról szóló kiállítás megnyitójában. A tárlat először mutatja be együtt Szent István zágrábi, kalocsai és székesfehérvári ereklyetartó mellszobrát.

Boldogabb időkben a nemzet életének szilárd alapja, nehéz időkben pedig támasz volt Szent István műve és öröksége – mondta az Országgyűlés elnöke, amikor megnyitotta az István, a szent király című kiállítást az egykori koronázóvárosban.

„A hivatalos állami eszmében és a lélekből fakadó népénekekben századokon át egyként magasztalt nagy királyt ma nem csak szent mivoltából, mint tették ezt a kommunisták 40 éven át, de államférfiúi nagyságából, sőt emberi méltóságából is kiforgatnák egyesek” – mondta Kövér László.

A december közepéig látogatható kiállításon először tekinthető meg együtt Szent István zágrábi, kalocsai és székesfehérvári ereklyetartó mellszobra.

„Ezt az ereklyét a mai napig nagyon nagy becsben őrzik a dubrovniki székesegyház kincstárában.” Az első magyar király állkapcsának egy darabja Dubrovnikból érkezett, amely Raguza néven csaknem két évszázadig volt a magyar korona része a középkorban.

„Az elején azt látjuk, mintha egy klasszikus történeti kiállítás lenne, ami az adott pillanatot próbálja felidézni, és aztán fokozatosan érezzük meg azt, hogy egy másik gondolat válik erősebbé, az, hogy arra a pillanatra a későbbi évszázadokban hogyan emlékeztek vissza” – mondta a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Csorba László.

Szent István intelmeit plakátokon olvashatják a székesfehérvári kiállítás látogatói.

Forrás: Hír TV