2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Színes

Kiverte a biztosítékot az installáció

Karácsonyfa helyett egy 25 méteres világító installációt állítottak fel Brüsszel főterén. A belga főváros hagyománytisztelő lakói petícióban tiltakoznak az alkotás ellen. Korábban elterjedt, hogy a városvezetés azért döntött így, mert nem akarta megsérteni a helyi muszlim közösség érzéseit. Ezt később cáfolták.

A belga fővárosban ezúttal szakítottak a tradíciókkal. Az erdei fenyő helyett egy modern elektronikus karácsonyfa ágaskodik a brüsszeli Grande Place-on.

„Változtatni akartunk, új koncepciót dolgoztunk ki, ebből lett a modernizált karácsonyfa. Ez attól még karácsonyfa, még akkor is, ha egy kicsit másmilyen” – nyilatkozta Alderman Philippe polgármester-helyettes.


A városháza először a muszlimok feltételezett érzékenységével magyarázta a lépést, de később a polgármester szóvivője cáfolt. Brüsszel lakosságának negyede muszlim, és a képviselő-testületbe legutóbb két mohamedánt is megválasztottak.

A városvezetés egy modern művészt bízott meg a feladattal. A tervező nem tudott szabadulni a korszellemet meghatározó környezetvédelemtől.

„Alacsony fogyasztású LED-fényekkel láttuk el, és újra hasznosítható fenyőt csináltunk, amelyet nem kell kivágni, miközben megőriztük a fenyő képét” – fejtette ki Francois Wunschel az installáció tervezője.

Takarékos izzók ide, újrahasznosítás oda, még a tartományi parlamenti képviselőknél is kiverte a biztosítékot ez az installáció.

„Szerintem és sok brüsszeli szerint is rossz döntés, hogy nem állítunk fel egy gyönyörű karácsonyfát. Régi hagyomány a Grand Place-on a karácsonyfa-állítás. Sokakat idevonz, ezért sem tetszik ez az építmény, amelyből minden melegség hiányzik” – fogalmazott Bianca de Baets, tartományi képviselő.

A 24 méter magas modernista építményre a tiltakozások ellenére a tervek szerint december 28-ig 4 euróért bárki felmászhat a lépcsőkön.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!