2024. 05. 25. Szombat Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Színes

Kiváló bortermést ígér a vincevessző

Kiváló termésre számítanak a borászok, ha az enyhe időjárást nem követik komoly fagyok. A szakemberek szerint erre azért is lesz nagy szükség, mert a magyar bor ugyan világviszonylatban is kiváló, de az olcsó külföldi importborokkal nem tudnak árban versenyezni.

A Vince-napi vesszővágásra az ország több településéről érkeztek borrendek Ópusztaszerre, hogy a skanzen szegedi tanyájában levágják a vincevesszőt. Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince – tartja a mondás. Mivel a rendezvény ideje alatt folyamatosan esett, jó termésben reménykednek a borászok. De a levágott vesszőből is erre következtettek.

„Volt egy kis félelmünk a nagy csapadék miatt, hogy esetleg a nagy víztartalom kapcsán nem fognak olyan jól beérni minden szőlőfajta rügyei, vesszei, de itt ezen a kövidinkafajtán, úgy tűnik, ez a probléma nem mutatkozik, tehát jó a vessző állaga. Megnézzük a rügyalapot, azt látjuk, hogy gyönyörű zöld, aki közelebb van, látja” – mondta Kalmár István, a Mórahalmi borvidék hegybírója.

A hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a szőlő metszését.

Amíg az 1800-as években a 4–5. helyen álltunk a bortermelés mennyiségében a világon, jelenleg az 50. helyre csúsztunk vissza. „A rendszerváltásnál nagyon jó minőségi változások történtek, nagyon jó, korszerű pincészetek vannak, szőlészetek. Tehát van egy szép felívelő minőségi termelés, jó minőségű bor, és van olyan bor, ami nem felel meg a követelményeknek. De a fogyasztó nagyon árérzékeny, akinek kevés pénze van, azt a bort veszi meg, amelyik a megítélése szerint elfogadható. Ezt a magyar önköltség nem bírja” – vélekedett Fülöp Mihály, a Szent Vince Borrend nagymestere.

A rendezvényhez kapcsolódó Bországgyűlésen elhangzott, 2014 és 2020 között 40 milliárd forintnyi támogatás jut a szőlőtermelőknek ültetvények felújítására, illetve telepítésére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!