2023. 06. 02. Péntek Kármen, Anita napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Színes

„Kilőtték, de nem robbant fel”

Művészi bombák a REÖK-ben. Szegeden tekinthető meg először Magyarországon az 55. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Fesztivál magyar kiállítása. Asztalos Zsolt tárlatának Kilőtték, de nem robbant fel a címe.

A művész első és I második világháborús bombákról, gránátokról és egyéb robbanószerkezetekről készített állóképszerű videókat. Az alkotásoknak hangjuk is van, de a megszokott háborús atmoszféra helyett mosogatás vagy zuhanyozás zaját hallhatja a látogató. „Ezek a hangok az életből merített hangok, és a mindennapi életünk különböző szintjeit mutatják be a politikai életünktől kezdve a társadalmi életünkig a hétköznapi élet, a bevásárlóközpontokon keresztül akár a magánéletünk intim szféráin keresztül minden részét próbálja fölölelni. Azt próbálja ábrázolni, hogy ezek a fel nem robbant feszültségek az életünk különböző részein is jelen vannak, körbevesznek minket. Ezek a fel nem robbant feszültségek ugyanakkor kegyelmi pillanatok is” – fogalmazott Asztalos Zsolt képzőművész.

A művész ugyan harci eszközökkel illusztrál, de a kiállítás mégsem a háborúkról szól – mondja a volt kulturális államtitkár, aki ma már miniszterelnöki megbízott. „Asztalos Zsolt egy virtuális sorskatalógussal ajándékozott meg bennünket, amelyben a meg nem történt halál legyőzi a valóságos halált” – mondta Szőcs Géza.


A tárlat az 55. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén a külföldi kritikusok és a látogatók körében is sikert aratott. Magyarországon először Szegeden látható. „Önmagában az ötletben is nagyon beleszerettünk, hogy Velencéből valamit elhozhatunk Magyarországra éppen ide a REÖK-be, de amikor megtudtuk, hogy ez az anyag koncepciójában egy videoinstalláció, akkor még boldogabbak lettünk, hiszen a REÖK elmúlt, közel nyolcéves működésében eddig még nem volt ilyen. úgyhogy nagyon fontosnak tartjuk, hogy kortárs képzőművészeti alkotások műfaján belül a videó is meg tudott jelenni” – mondta Herczeg Tamás, a központ igazgatója.

A kiállítás február 9-éig tekinthető meg látogatható a szegedi Regionális Összművészeti Központban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Felszámoltak egy drogkereskedő hálózatot

Felszámoltak egy drogkereskedő hálózatot

Letartóztatták egy drogkereskedő hálózat 15 tagját bűnszövetségben elkövetett, új pszichoaktív anyaggal való visszaélés bűntette miatt Bács-Kiskun vármegyében - közölte a vármegyei főügyészség pénteken az MTI-vel.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Napindító - Magyarország nyaralóhelyei - Bánki-tó

Napindító - Magyarország nyaralóhelyei - Bánki-tó

Hova érdemes hazánkba utazni? A Balaton mellett is vannak olyan helyek Magyarországon, ahova érdemes ellátogatni, ha nyaralást tervez az ember, az egyik ilyen a fővároshoz közeli Bánki-tó. Bánk Község polgármestere, Torma Andrea mesélte el, hogy vált a település turisztikai nevezetességgé.
Napindító - Jótékonysági régiós sárkányhajó-verseny

Napindító - Jótékonysági régiós sárkányhajó-verseny

A Pécsi Rotary Club június 3-án (szombaton) 9.30 órai kezdettel rendezi meg a IX. Dél-Dunántúli Régiós Rotary Sárkányhajó versenyt Orfűn, a Jurtatárborban és a Pécsi-tavon. Szabó László, az esemény szervezője mondta el az esemény részleteit.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!