2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Színes

Kígyózó sorok és jó hírek a 7. Mangalica Fesztiválon

Nyolc és fél milliárd forintra emelkedik az állatjóléti sertéstámogatás keretösszege – jelentette be Czerván György a budapesti Szabadság téren megrendezett 7. Mangalica Fesztivál megnyitóján. Az agrárgazdasági államtitkár hangsúlyozta: a támogatást a korábbi évekkel ellentétben még idén megkapják az arra pályázó gazdák. A fesztiválra idén is sokan voltak kíváncsiak, az érdeklődők vasárnap estig látogathatnak ki a Szabadság térre.

Hosszú sorok kígyóztak a húsosstandoknál a szombati napon. Mangalicakolbászt, -szalonnát és -disznósajtot is vásárolhattak azok, akik kilátogattak a budapesti Szabadság téren megrendezett 7. Mangalica Fesztiválra.

Csizmadia Attila Somogyban tenyészt és dolgoz fel mangalicát. Negyedszer utazott fel a fővárosi fesztiválra. Szerinte az emberek egyre inkább kíváncsiak a hagyományos, természetes ízekre.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke szerint a fesztivál elsősorban a tenyésztők népszerűsítését segíti. „Ez az a helyszín, ahova az ország minden részéről az összes olyan mangalicatenyésztőt elhoztuk, aki otthon terméket gyárt. Tehát olyan termékeket mutatunk be, amiket 30-40 különböző helyen lehetne az országban megnézni, de így itt egy csokorba szedve lehet megnézni” – fogalmazott Tóth Péter elnök.

A sertéstenyésztők idén több pénzből gazdálkodhatnak. 2014-ben ugyanis nyolc és fél milliárd forintra emelkedik a sertések állatjóléti támogatása – jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a fesztiválon. „A tisztán hazai forrásból, tehát nemzeti költségvetésből finanszírozott, a sertéságazatot, ezen belül a mangalicatartókat is érintő, úgynevezett állatjóléti támogatások keretösszegét – a korábbi években hatmilliárdos összeget – nyolc és fél milliárd forintra tudtuk emelni. Ez az egyik jó hír, a másik pedig az a szándékunk, hogy – szemben a korábbi évek gyakorlatával – ezt az összeget lehetőség szerint még az idén kifizetjük” – tette hozzá Czerván György.

Az államtitkár emlékeztetett: néhány évtizede a mangalicákat még a kipusztulás fenyegette, ezzel szemben ma már több mint 8500 tenyészállatot tartanak számon, ami azt mutatja, hogy hosszú távon, a támogatások révén az ágazat növekedési pályára állhat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!