2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Színes

Kifosztották egy kihalás fenyegette teknősfaj ritka fészkét Thaiföldön

Csaknem egymillió forintnyi nyomravezetői jutalmat tűztek ki Thaiföldön annak, aki segít elfogni egy kihalás fenyegette teknősfaj ritka fészkének kifosztóit.

  • Kifosztották egy kihalás fenyegette teknősfaj ritka fészkét Thaiföldön

Az ismeretlen tettesek mintegy 50 értékes tojást vihettek el hétvégén a dél-thaiföldi Phang-nga tartományban, a Thai Muang Nemzeti Park tengerpartján egy fészekből, amelyet egy tengerből partra mászó teknős rakott a homokba.

A nemzeti park munkatársai szombaton bukkantak a strandon egy nőstény kérgesteknős nyomaira, de nem találták meg az állatot, és a fészkében is csak két életképtelen tojásra bukkantak.

Felháborodott helyi lakosok és a helyi hatóságok fele-fele részben 100 ezer baht (977 ezer forint) jutalmat ajánlottak fel a nyomravezetőnek. Mivel a kérgesteknős védett faj, tojásainak ellopását vagy birtoklását akár 15 év szabadságvesztéssel és 1,5 millió baht (14,6 millió forint) bírsággal is büntethetik.

A kérgesteknős a világ legnagyobb tengeri teknőse, amelyet súlyosan fenyeget a kihalás veszélye. Thaiföldön 2019 januárjáig öt éven át egyetlen kérgesteknőstől származó tojásfészket sem találtak.

A kérgesteknős egyre ritkábban fordul elő a ragadozók támadásai, a túlhalászás, tojásának élelmezési célú begyűjtése és a mind mostohább természeti feltételek miatt.

A kérgesteknős fészke olyan értékes, hogy a hatóságok 20 ezer baht (195,5 ezer forint) jutalmat ígérnek mindenkinek, aki jelenti egy fészek felfedezését Phang-nga tartományban vagy a szomszédos Phuketen, mivel ezáltal segít megvédelmezni azt.

A nemzeti park adatai szerint tavaly óta két alkalommal mászott partra a 20 kilométer hosszú strandon egy-egy nőstény kérgesteknős, hogy lerakja tojásait, mindannyiszor mintegy 50 darabot.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Elfogadható, hogy a Gyurcsány-párt képviselői újságírókat sértegetnek?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Turisták ezreit vonzza minden évben a nem mindennapi látvány + videó

Turisták ezreit vonzza minden évben a nem mindennapi látvány + videó

Tőzike tanösvényből összesen három található Magyarországon, amiből a legismertebb a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található Csáfordjánosfa mellett. A becslések szerint 15 millió tő virág borítja fehérbe a tanösvény körüli erdő talaját. Idén korábban érkezett a virágzás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!