2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Kiállítás az árvízi védekezésben részt vevők fotóiból

2013. december 5., csütörtök 07:50, frissítve: csütörtök 09:59

Az árvízi védekezésben részt vevők felvételeiből készített kiállítást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A tárlatot Pesti Imre és Tarnai Richárd kormánymegbízottak nyitották meg, akik azt mondták: a jövőben folytatják a védművek építését.

A fővárosunkat látványában egyedülállóvá tevő Duna szörnyeteggé változott, sorra dőltek meg az árvízi rekordok idén. Tízmillió homokzsákkal védték a Duna menti településeket, ennek ellenére több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A Pest megyei kormánymegbízott szerint példaértékű összefogás született Magyarországon. „Nagyon felemelő volt. Akik ott voltak a gátakon, dolgoztak akár csak egy fél órát, nagy segítséget jelentettek, és nélkülük valóban nem lehetett volna legyőzni az árhullámot” – vélekedett Tarnai Richárd.

A katasztrófavédelmi múzeumban az árvízi védekezésben részt vevők fotóiból nyílt kiállítás, Egy ország a Duna mentén címmel. „A kiállítás célja, hogy azok előtt tisztelegjünk, akik az árvízi védekezésben részt vettek, legyenek hivatásosok, katonák, civilek” – mondta Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója.

Az árvízi védekezés tapasztalatait összegző vizsgálat eredményét már megkapta a miniszterelnök. Pesti Imre hangsúlyozta, hogy katasztrófahelyzetben a források felülről nyitottak, így az árvízi védekezésnek forrásakadálya nincs. A kormánymegbízott eredményesnek minősítette a mobil gátak működését, és hozzátette, az árvízvédelmi rendszer kiépítésnél hosszú távra terveznek, figyelembe veszik például azt is, hogy a 2014-es úszó-Európa-bajnokságot a fővárosban rendezik. „Ma már amikor valamit tervezünk a Duna partjára, azok árvízvédelmi beruházások is részben” – mondta Pesti Imre.

A kiállítást december 30-áig tekinthetik meg a látogatók a Központi Katasztrófavédelmi Múzeumban.

Forrás: Hír TV