2019. május 26.,
vasárnap, Fülöp, Evelin napja

Kézzel fogható művészet

2013. május 3., péntek 12:01, frissítve: péntek 12:02

Látóknak és látássérülteknek rendeznek kiállítást a Szépművészeti Múzeumban. A Kézzel fogható művészet című tárlatot az európai esélyegyenlőségi naphoz kapcsolódóan rendezik meg. A szervezők célja, hogy az egészséges és a vak emberek megértsék egymást.

A Szépművészeti Múzeumban berendezett tapintható kiállításon kortárs képzőművészek, iparművészek alkotásai, látás-, hallássérült, valamint értelmi sérült alkotók művei láthatók. „Megrázó, amikor az ember már sokadszorra szembesül azzal, hogy ha átmenetileg nincs látása, az mekkora hiány, és mekkora küzdelem a látássérült emberek élete. Másik oldalról azért csodálatos, mert azok a művészek, akik akár épek, egészségesek, akár valamilyen sérüléssel élnek, olyan tárgyakat, művészeti alkotásokat  készítettek el, amelyek valóban rá tudnak vezetni sok mindenre” – értékelte tapasztalatait Soltész Miklós szociális államtitkár.

A kiállítás az európai esélyegyenlőségi naphoz kapcsolódva szervezték meg a múzeumban. Célja, hogy a látássérült és látó emberek együtt váljanak a kiállítás közönségévé, és segítsék egymás megértését. „Azok között, akik felkészültek ennek a kiállításnak a vezetésére, találunk vak, gyengénlátó, illetve látó tárlatvezetőket is. Elképzelhető az a módszer, hogy ha a látó igényli, akkor bekötjük a szemét, és magának kell megélnie azt az élményt, mint ha vakon tapogatná végig a kiállítást” – mondta Bartos Zoltán, a Szépművészeti Múzeum Múzeumpedagógiai Osztályának vezetője.

A kiállítás május 26-áig lesz látható a Szépművészeti Múzeumban.

Forrás: Hír TV