2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 11:00

Színes

Kassán állítják ki a Malév egykori utasszállítóját

A kassai technikai múzeumba szállították a Győr melletti Il–18-as repülőt. A Malév egykori utasszállítója 1989-ig repült, majd a 90-es években az 1-es út mellett egy étterembe építették be és a környék látványossága volt. A gépet 2011-ben bontották ki az épületből, amelyet egy éve ajánlott fel a magyar kormány kölcsönbe a nyolcvanadik születésnapját ünneplő Rudolf Schusternek. A repülőt nem a volt szlovák államfő, hanem a kassai technikai múzeum kapja meg, ahol eredeti állapotában állítják ki, belsejében magyar repüléstörténeti kiállítás lesz.

40 méter hosszú, 5 méter széles és 5 méter magas. Az egykori utasszállító még szárny nélkül is monumentális. „Az elmúlt hetekben leszedték róla a szárnyakat, leszedték róla azokat a futómű- és turbinaalkatrészeket, amelyek útban vannak a szállításhoz, és így egy olyan méretet sikerült a törzzsel összehozni, ami alkalmas arra, hogy közúton eljusson Magyarország területéről a rajkai régi határra” – nyilatkozta a Hír TV-nek Turi István, a BauTrans Kft. szállítmányozási vezetője.

Rajkáról az Il–18-ast Kassáig viszik. A szlovák katonaság nem vállalta a 600 kilométeres utat, így egy magyar szállítmányozó cég végezte el a feladatot. „Durván két és félszer hosszabb vagyok, mint egy átlag normál kamion. Ez, ugye, kanyarodáskor okoz némi problémát. Annyi a segítségem, hogy hidraulikusan fordul a pótkocsinak az összes tengelye, plusz még lehet kormányozni, tehát rásegíteni az irányításra, hogy elforduljak könnyebben” – mondta Vicze Péter gépjárművezető.

Az utasszállító felújításáról a tulajdonos Légiközlekedési Kulturális Központ egy éve állapodott meg a kassai technikai múzeummal. „A Légiközlekedési Kulturális Központ kihelyezett kiállításaként fog működni. Malévos légikísérő- és pilóta-egyenruhák lesznek a fedélzetén, és minden olyan emléktárgy, ami a magyar légi közlekedésre emlékezteti a látogatókat” – árulta el Samu Ádám, a Légiközlekedési Kulturális Központ szóvivője.

Az Il–18-ast Szlovákiában állítják ki, de továbbra is magyar tulajdonban marad. A helyreállítás költségét a szlovákok állják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!