2020. június 3.,
szerda, Klotild napja

Kampány indult a használt mobiltelefonok gyűjtésére

Hír TV

2019. április 28., vasárnap 12:48

Használt mobiltelefonok összegyűjtésével szorítaná vissza az illegális bányászatot és az esőerdők kiirtását a Jane Goodall Intézet. A számos elektronikai készülékhez használt koltán-ércet Kongóban bányásszák, a munkát többnyire gyerekek végzik. A „Passzold vissza Tesó!” kampány célja, hogy minél többen adják le a kihelyezett gyűjtődobozokba a szekrényekben porosodó mobiltelefonokat, hogy a bányászat helyett azok újrahasznosításával nyerjék ki az alapanyagokat.

12 órás műszakokban, kézzel ásnak a bányákban- a Jane Godall Intézet filmje azt mutatja be, hogyan bányásszák a koltán nevű ércet. A mobiltelefonokban, laptopokban, gps-ekben használt anyag nagy részét az afrikai Kongóban hozzák a felszínre. A munkára gyakran gyerekeket kényszerítenek. A bányászat a hegyi gorillák, és csimpánzok élőhelyén zajlik, ami ezért folyamatosan csökken. Ezt a folyamatot szeretné visszafordítani a Jane Goodall Intézet, ami közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesülettel, hogy összegyűjtsék a magyar háztartásokban már nem használt mobiltelefonokat.

A 2018-ben indult akció kezdete óta mintegy 300 kilogramm mobiltelefon gyűlt össze hazánkban. Országosan 240 gyűjtődobozban várják a használt telefonokat.

 

Hír TV