A Szekszárdi Garay Pince első ága a XII. században épült, később a bencés rend bővítette. Soha nem volt a város tulajdona, az önkormányzat 2012-ben egy magáncégtől vette meg százmillió forintért. A felújítás két évig tartott és további kétszázmillióba került. A 800 négyzetméteres pincerendszerben a szőlőtermesztéstől a borkészítésig a teljes ágazatot interaktív formában mutatja be a kiállítás. „Ennek a borvidéknek egy új fellendülését, ha szabad idegen szót használni, reneszánszát látom most, amelynek a léptékében és a méretében egy nagyon fontos mérföldkő ez a pince létrehozása. Ez erősíti az együttműködés kohézióját, segíti az összemérhetőséget is, segíti, hogy az egész borvidék egy magasabb minőségbe kerüljön” – mondta Heimann Zoltán, a Szekszárdi Hegyközség elnöke.
A pincében Szekszárd 31 borászatának és két pálinkaházának 230 terméke megtalálható. A cél, hogy „Magyarországon (…) a modern kor technikáját igénybe véve, a hagyományokat tiszteletben tartva emberközelibbé, hétköznapivá tegyük a szőlőtermelést és a borértést, a borértésnek a harmóniáját” – fogalmazott Horváth István, Szekszárd polgármestere.
A pince valamennyi szolgáltatása elérhető a fogyatékkal élők számára is.