2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Színes

Idén is megrendezték a Karcagi Birkafőző Fesztivált

Kétszáz készül belőle, még sincs köztük két egyforma. Mint évek óta mindig, idén is a Karcagi Birkafőző Fesztivál a kelet-magyarországi gasztroturisztikai szezon nem hivatalos megnyitója.

  • Idén is megrendezték a Karcagi Birkafőző Fesztivált

A keleti sztyeppékről hozták magukkal a kunok a birkafőzés tudományát. Magyarországi szálláshelyük, a Nagykunság a térség legnagyobb állattartó körzete volt, így új hazájuk is alkalmasnak bizonyult e kulináris hagyomány megőrzésére.

– Itt, a Nagykunságban, Karcagon is őrizzük az apáról fiúra szálló hagyományainkat, mert az ember gyökértelenül csak teng-leng a világban. Én is a szüleimtől, nagyszüleimtől tanultam, és átadom az én fiaimnak is ezeket a hagyományokat. És bízom benne, hogy Karcagon és a Nagykunságban száz év múlva is főznek majd nagyon finom birkapörköltet – mondta F. Kovács Sándor, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője.

A hungarikummá lett karcagi birkapörkölt hagyományos elkészítéséhez tartozik, hogy a birkatestet egyszerre főzik öntött vaslábasban. Az ízesítéshez kizárólag vöröshagymát, paprikát és sót használnak.

– Az elmúlt harminc évben ez a rendezvény nemcsak Karcag városának vált a központi turisztikai és nyárindító rendezvényévé, hanem a régiónak, sőt nyugodtan mondhatom, hogy Kelet-Magyarországnak is. Ez a rendezvény azt üzeni, hogy ragaszkodunk a hagyományainkhoz, tiszteljük azokat – hangsúlyozta a szintén a térségből származó Varga Mihály pénzügyminiszter.

A „karcagi” jelző elsősorban nem a pörkölt elkészítésének helyszínét, hanem annak módját jelöli.

– Hát, titokról nem beszélhetünk. Jó alapanyag legyen, legyen egy jó főző, hagyományos fűszerek, jó száraz akác, és akkor kész. Tehát titok nincs – vélekedik idősebb Csontos György fesztiválozó.

Bár nem szokás külön megemlíteni, a fakanálnak is komoly szerepe van, mert ahogy mondják,  ha elborul, akkor gulyásleves lesz belőle, ha megmarad benne, akkor pörkölt.

Idén kétszáz vaslábasban – kaszrolyban – készült a Nagykunság emblematikus étele, a birkafőző fesztivál ezúttal is több ezer vendéget vonzott a Nagykunság fővárosába.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk- L.Simon: A pokol legmélyebb bugyrában vannak az árulók + videó

Vezércikk- L.Simon: A pokol legmélyebb bugyrában vannak az árulók + videó

Pártalapításon dolgozik, és már az idei Európai Parlamenti választáson is indulna Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje. A férfi korábban a baloldali Partizán műsorában szállt bele páros lábbal a kormányba, akit csak sértett emberként tartanak számon a jobboldalon. A témában a Vezércikk vendégei L. Simon László, Deák Dániel és Gajdics Ottó is elmondták véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Turisták ezreit vonzza minden évben a nem mindennapi látvány + videó

Turisták ezreit vonzza minden évben a nem mindennapi látvány + videó

Tőzike tanösvényből összesen három található Magyarországon, amiből a legismertebb a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található Csáfordjánosfa mellett. A becslések szerint 15 millió tő virág borítja fehérbe a tanösvény körüli erdő talaját. Idén korábban érkezett a virágzás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!