2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Hungarikum lehet a szerencsi csokoládé

2014. augusztus 24., vasárnap 14:06, frissítve: vasárnap 14:06

Újraindulhat a cukortermelés a zempléni társégben – közölte a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor a szerencsi csokoládéfesztiválon arról is beszélt, hogy hungarikum lehet a szerencsi csokoládé is. A városban egy új bonbonüzemet is felavattak, amely harminc embernek ad majd munkát a jövőben.

Az Országos Csokoládé Fesztivált immár hetedik alkalommal rendezték meg Szerencsen azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a nagy hagyományokkal rendelkező kézműves termékeket. Fazekas Sándor megnyitóbeszédében azt mondta, fontos, hogy a korábban biztos megélhetést jelentő cukoripart újraélesszék a térségben, és ehhez a kormány minden támogatást megad. „A csokoládéhoz kell ötlet, elképzelés, dolgos munkás kezek, kakaó és ami nagyon fontos, cukor is. Szeretném azt jelenteni, hogy elhárultak a jogi akadályok az Európai Unió részéről. Az elől, hogy Magyarországon cukorgyárak épüljenek. És én bízom benne, hogy együtt munkálkodva elérjük azt a célt, hogy újra legyen Szerencsen cukorgyár” – mondta Fazekas Sándor.

Az eseményen elhangzott, hamarosan hungarikum lehet a szerencsi csokoládé. A térség fejlesztésében pedig sokat segíthet az az új gyártócsarnok, amely uniós és állami támogatással valósult meg és mintegy harminc embernek ad majd munkát. A Szerencsi Bonbon Kft. új épülete a termelés mellett turisztikai célokat is szolgál, ugyanis egy elkülönített részen a látogatók maguk is elkészíthetik csokoládéjukat.

Az üzemavatóval egy időben a várban sem tétlenkedtek a csokoládémesterek. Sorra készültek a különleges édességek, amelyeket a látogatók hamar elfogyasztottak.

Forrás: Hír TV