2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Csernobil öröksége: a Zóna

Következik:

Híradó 12:00

Színes

Hollandia rabszolgatartó múltját bemutató tárlat nyílik az ENSZ New York-i székházában

Hollandia rabszolgatartó múltját bemutató tárlat nyílik az ENSZ New York-i székházában, a kiállítás elsőként az amszterdami Rijksmuseumban volt látható - jelentette az AP amerikai hírügynökség pénteken.

  • Hollandia rabszolgatartó múltját bemutató tárlat nyílik az ENSZ New York-i székházában

A Rabszolgaság című kiállítás a New York-i ENSZ székház látogatói csarnokában lesz látható február 27. és március 30. között, az Egyesült Nemzetek transzatlanti rabszolga-kereskedelemmel kapcsolatos programjának részeként. A tárlat a holland nemzeti múzeum 2021-ben megnyílt kiállításának adaptációja - jelentette be az amszterdami Rijksmuseum.

"A rabszolgaság világtörténelemre gyakorolt maradandó hatásának felismerése rendkívül fontos. Nagyon hálásak vagyunk az ENSZ-nek, hogy a kiállításon keresztül felhívja a figyelmet erre a fontos témára" - mondta Taco Dibbits, a Rijksmuseum főigazgatója.

A tárlat tíz ember sorsán keresztül tekint vissza a holland gyarmati korszak 250 évére, négy kontinenst, Európát, Ázsiát, Dél-Amerikát és Afrikát is érintve. Bemutatja a rabszolgasorba taszított emberek életét, a kegyetlen kereskedelemből profitálókat és azokat, akik ellenezték rabszolgaságot. A kiállításon a rabszolgákat megbéklyózó rozsdás láncoktól kezdve a fakalodákig, amelyekkel bokáiknál fogva bilincselték meg őket, számos a rabszolgatartással kapcsolatos tárgyi emlék is látható.

A Rijksmuseum kiállítása a rabszolgaságról szóló országos vitára hívta fel a figyelmet Hollandiában, amely a Black Lives Matter mozgalom hatására erősödött fel. Tavaly decemberben Vilmos Sándor holland király is csatlakozott Mark Rutte holland miniszterelnökhöz, aki a holland állam nevében bocsánatot kért országának a gyarmati időszakban a rabszolgaságban játszott szerepéért és annak a rabszolgák leszármazottjaira gyakorolt hatásaiért.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Az EU elfogadta az orosz energiaszektort is célzó 14. szankciós csomagot

Az EU elfogadta az orosz energiaszektort is célzó 14. szankciós csomagot

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellet az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az állatok is nehezen viselik a hőséget + videó

Az állatok is nehezen viselik a hőséget + videó

Nemcsak az emberek, de az állatok is nehezen viselik a nagy meleget. Pécsett az állatmenhelyen és az állatkertben is fokozottan figyelnek arra, hogy lakóikat ne érje egészségkárosodás a hőség miatt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!