2023. 03. 28. Kedd Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Színes

Hollandia rabszolgatartó múltját bemutató tárlat nyílik az ENSZ New York-i székházában

Hollandia rabszolgatartó múltját bemutató tárlat nyílik az ENSZ New York-i székházában, a kiállítás elsőként az amszterdami Rijksmuseumban volt látható - jelentette az AP amerikai hírügynökség pénteken.

  • Hollandia rabszolgatartó múltját bemutató tárlat nyílik az ENSZ New York-i székházában

A Rabszolgaság című kiállítás a New York-i ENSZ székház látogatói csarnokában lesz látható február 27. és március 30. között, az Egyesült Nemzetek transzatlanti rabszolga-kereskedelemmel kapcsolatos programjának részeként. A tárlat a holland nemzeti múzeum 2021-ben megnyílt kiállításának adaptációja - jelentette be az amszterdami Rijksmuseum.

"A rabszolgaság világtörténelemre gyakorolt maradandó hatásának felismerése rendkívül fontos. Nagyon hálásak vagyunk az ENSZ-nek, hogy a kiállításon keresztül felhívja a figyelmet erre a fontos témára" - mondta Taco Dibbits, a Rijksmuseum főigazgatója.

A tárlat tíz ember sorsán keresztül tekint vissza a holland gyarmati korszak 250 évére, négy kontinenst, Európát, Ázsiát, Dél-Amerikát és Afrikát is érintve. Bemutatja a rabszolgasorba taszított emberek életét, a kegyetlen kereskedelemből profitálókat és azokat, akik ellenezték rabszolgaságot. A kiállításon a rabszolgákat megbéklyózó rozsdás láncoktól kezdve a fakalodákig, amelyekkel bokáiknál fogva bilincselték meg őket, számos a rabszolgatartással kapcsolatos tárgyi emlék is látható.

A Rijksmuseum kiállítása a rabszolgaságról szóló országos vitára hívta fel a figyelmet Hollandiában, amely a Black Lives Matter mozgalom hatására erősödött fel. Tavaly decemberben Vilmos Sándor holland király is csatlakozott Mark Rutte holland miniszterelnökhöz, aki a holland állam nevében bocsánatot kért országának a gyarmati időszakban a rabszolgaságban játszott szerepéért és annak a rabszolgák leszármazottjaira gyakorolt hatásaiért.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar – Tavaszi ökológiai zsibongás Angyalföldön

Radar – Tavaszi ökológiai zsibongás Angyalföldön

A tavaszt Angyalföldön egy olyan rendezvénnyel nyitották, ahol a városi ember közel kerülhet azokhoz az ökológiailag tiszta forrásból származó készítményekhez, amik a vegyiparral szemben az egészség alternatíváját jelentik.
Radar - Friss levegőn készül a kockahas

Radar - Friss levegőn készül a kockahas

Egyre népszerűbbek itthon is a fitneszparkok, amelyek tulajdonképpen kültéri tornapályák. Megmutatjuk milyen gyakorlatokat érdemes beiktatni, akár a mindennapjainkba.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

2015 óta március 27-e Rákóczi emléknap Budapesten

2015 óta március 27-e Rákóczi emléknap Budapesten

II. Rákóczi Ferenc azt jelképezi a magyarság lelkében, hogy nincs olyan lehetetlen helyzet, hogy ne tudjunk tenni valamit a nemzet érdekében - jelentette ki Kedves Tibor történész, az erdélyi fejedelem emléknapján. Budapesten a Kossuth téren 300 diák részvételével koszorúzták meg Rákóczi lovasszobrát.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!