2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Színes

Hírek az űrből: beérkeztek a Juno űrszonda mérései

Szeptember hatodikán nyilvánosságra hozták a NASA Jupiter körül keringő Juno űrszondájának új eredményeit. Az adatok meglepték a kutatókat.

  • Hírek az űrből: beérkeztek a Juno űrszonda mérései

Ha a Föld mágneses mezeje egy mágnesrúdhoz hasonlít, a Jupiteré úgy néz ki, mintha valaki meghajlította volna és mindkét végén belapította volna azt. A Jupiter mágneses mezője ugyanis eltérő módon viselkedik az északi és déli féltekéin.

A mező a Jupiter északi féltekéjének széles sávjából indul, és egyszerre tér vissza a bolygóra a déli féltekéjén és egy, a Jupiter egyenlítőjétől közvetlenül délre fekvő, koncentrált helyszínen – olvasható a kutatók a szeptember 6-iki, Nature-ben megjelent publikációjában.

„Megdöbbentünk a felfedezésen” – mondta Kimberly Moore, a Harvard Egyetem végzős hallgatója, a tanulmány társszerzője.

Új adatokat a Jupiter mágneses mezőjéről a NASA Juno űrszondája közvetített, amely 2016 júliusa óta kering a bolygó körül. Több mint 2000 adat érkezett a bolygót körülvevő területről, ezekre támaszkodva készítettek egy mágneses térképet Moore és munkatársai. Ebben részletesen bemutatták a mező kialakulását, miután kiszámolták, miként terül el a mintegy 10 000 kilométerre a Jupiter mérgező gázfelhői alatt.

„Az eredmények tovább bonyolítják a Jupiter belsejéről alkotott eddigi képét” – nyilatkozta Moore. A bolygó mágnesessége elektromosságot vezető folyadékokból ered a bolygón. Ezen vezető képességek további általános szimulációja megmutathatja számunkra, hogy ezek a folyadékok végül miféle mágneses mezőt generálnak. Ez egyrészről úgy néz ki, mint azok a mágnesrúd-szerű mezők, mint amilyen a Földé vagy a Szaturnuszé. Egyidejűleg mutat ugyanakkor egy olyan zavarosabb képlet irányába is, mint amilyent az Uránusz és a Neptunusz esetében láthatunk. A Jupiter „kettős személyiségét” nehéz megmagyarázni.

Az egyik lehetőség az, hogy a szélsőséges hőmérséklet és nyomás egy, a Jupiter magjához közel álló kőzet és jég leveshez vezet, mely mag részben hidrogénben oldott folyékony fémet jelent. Ennek következtében a turbulens rétegek kölcsönhatása egy összefonódott mágneses mezőt hozhat létre. Lehet azonban az is, hogy a felhőrétegben közelebb eső héliumos eső felhajtja a vezetőképes rétegeket, és a felszín felől homályosítja el a mágneses mezőt – tartalmazza a csütörtökön megjelent tanulmány.

(Forrás: www.sciencenews.org)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!