2020. február 26.,
szerda, Géza napja

Hírek az űrből: beérkeztek a Juno űrszonda mérései

Hír TV

2018. szeptember 6., csütörtök 16:06

Szeptember hatodikán nyilvánosságra hozták a NASA Jupiter körül keringő Juno űrszondájának új eredményeit. Az adatok meglepték a kutatókat.

Ha a Föld mágneses mezeje egy mágnesrúdhoz hasonlít, a Jupiteré úgy néz ki, mintha valaki meghajlította volna és mindkét végén belapította volna azt. A Jupiter mágneses mezője ugyanis eltérő módon viselkedik az északi és déli féltekéin.

A mező a Jupiter északi féltekéjének széles sávjából indul, és egyszerre tér vissza a bolygóra a déli féltekéjén és egy, a Jupiter egyenlítőjétől közvetlenül délre fekvő, koncentrált helyszínen – olvasható a kutatók a szeptember 6-iki, Nature-ben megjelent publikációjában.

„Megdöbbentünk a felfedezésen” – mondta Kimberly Moore, a Harvard Egyetem végzős hallgatója, a tanulmány társszerzője.

Új adatokat a Jupiter mágneses mezőjéről a NASA Juno űrszondája közvetített, amely 2016 júliusa óta kering a bolygó körül. Több mint 2000 adat érkezett a bolygót körülvevő területről, ezekre támaszkodva készítettek egy mágneses térképet Moore és munkatársai. Ebben részletesen bemutatták a mező kialakulását, miután kiszámolták, miként terül el a mintegy 10 000 kilométerre a Jupiter mérgező gázfelhői alatt.

„Az eredmények tovább bonyolítják a Jupiter belsejéről alkotott eddigi képét” – nyilatkozta Moore. A bolygó mágnesessége elektromosságot vezető folyadékokból ered a bolygón. Ezen vezető képességek további általános szimulációja megmutathatja számunkra, hogy ezek a folyadékok végül miféle mágneses mezőt generálnak. Ez egyrészről úgy néz ki, mint azok a mágnesrúd-szerű mezők, mint amilyen a Földé vagy a Szaturnuszé. Egyidejűleg mutat ugyanakkor egy olyan zavarosabb képlet irányába is, mint amilyent az Uránusz és a Neptunusz esetében láthatunk. A Jupiter „kettős személyiségét” nehéz megmagyarázni.

Az egyik lehetőség az, hogy a szélsőséges hőmérséklet és nyomás egy, a Jupiter magjához közel álló kőzet és jég leveshez vezet, mely mag részben hidrogénben oldott folyékony fémet jelent. Ennek következtében a turbulens rétegek kölcsönhatása egy összefonódott mágneses mezőt hozhat létre. Lehet azonban az is, hogy a felhőrétegben közelebb eső héliumos eső felhajtja a vezetőképes rétegeket, és a felszín felől homályosítja el a mágneses mezőt – tartalmazza a csütörtökön megjelent tanulmány.

(Forrás: www.sciencenews.org)