2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Honvéd retró 2. 11:00

Színes

Himalája-expedíciók - Lengyel Ferenc jól halad, Varga Csaba az alaptáborban vesztegel

A Manaszlu megmászására készülő Lengyel Ferenc már a 6800 méteren lévő hármas táborig jutott, a Dhaulagiri csúcsát célba vevő Varga Csaba viszont a rossz időjárás miatt egyelőre az alaptáborban vesztegel - közölte a Kalifa Alpin Csapat kommunikációs menedzsere, Bíró Dániel szerdán az MTI-vel.

  • Himalája-expedíciók - Lengyel Ferenc jól halad, Varga Csaba az alaptáborban vesztegel

Lengyel Ferenc a világ nyolcadik, Varga Csaba pedig a hetedik legmagasabb csúcsára indult. Szeptember 13-án Lengyel Ferenc már a 8163 méter magas Manaszlu alaptáborában volt és egy nappal később Varga Csaba is megérkezett a 8167 méter magas Dhaulagiri alaptáborába.

A közlemény szerint Lengyel Ferenc messze túlteljesítette az első akklimatizációs körre tervezett szintemelkedést. Miután eltöltött egy pihenőnapot az alaptáborban, vasárnap már el is indult az 5700 méteres magasságban kiépített egyes tábor felé. Ott eltöltött egy éjszakát, majd hétfőn felment a 6350 méteren lévő kettes táborba. Másnap úgy döntött, hogy egyből megcélozza a 3-as tábort és fel is jutott egészen 6800 méterig, ahol elásott egy sátrat, amelyet a következő, egyben utolsó akklimatizációs kör során állít majd fel. Ezt követően még egy éjszakát töltött 6350 méteren, majd szerdán leereszkedett az alaptáborba.

"Megterhelő volt ez a menet, 16 kilós zsákkal másztam, rögzített kötél érintése nélkül, úgy érzem, erős akklimatizációs kör van mögöttem. A Manaszlu idén különösen hű a nevéhez, fehérség mindenütt, folyamatosan esik a hó, ami iszonyatosan megnehezíti a mozgást"

- foglalta össze tapasztalatait a hegymászó.

A tervek szerint egy-két nap pihenő után Lengyel Ferenc elindul az utolsó akklimatizációs körre. Szeretne tölteni egy éjszakát a 6800 méteren elásott sátorban, majd másnap felmászna a 7400 méteren lévő 4-es táborba, ahol szintén felállít egy sátrat. Miután visszatért az alaptáborba, néhány nap regenerálódás után meg is indíthatja a csúcstámadást. Ha sikerrel jár, ez lesz a hegymászó első, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül megmászott nyolcezrese.

Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó vasárnap érkezett meg Dhaulagiri alaptáborába, azonban a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudott elindulni az egyes tábor felé. Jelenleg a többi mászóval együtt a hegy alaptáborában vesztegel, egyelőre senki nem tudta megkezdeni az akklimatizációs köreit.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Háború Ukrajnában: Georg Spöttle nem hisz a németeknek + videó

Háború Ukrajnában: Georg Spöttle nem hisz a németeknek + videó

Oroszország potenciálisan változtathat nukleáris doktrínáján, ha az Egyesült Államok és szövetségesei eszkalációs lépései erre késztetik – közölte az orosz külügyminiszter-helyettes. Egyebek közt erről beszélt Háború Ukrajnában című műsorunkban Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!