2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Színes

Hatvankilencen vehették át a Nemzet Művésze-díjat

Hatvankilenc kiemelkedő teljesítményű hazai művész kapta az idén először átadott Nemzet Művésze-díjat. Az életjáradékkal járó elismerést a többi között a színművészet, fotó-, film-, építőművészet és irodalom kategóriában adták át.

A Nemzet Művésze-díjat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére alapította az Országgyűlés 2013-ban. A díjazottak névsoráról egy Kossuth-díjasokból álló, tizenegy tagú bizottság döntött.

– Jelentem mindannyiuknak, hogy a bizottság munkája komoly volt és alapos, jóságos, elismerő és tisztelettudó, békés szándékú és méltányos, szinte teljes ellentétele, a közélet mindennapi viharainak – fogalmazott Fekete György, az MMA elnöke.

Az elismerés csak Kossuth-díjas művészeknek adományozható, és közülük is csak azoknak, akik elmúltak 65 évesek. A táncosoknál és a cirkuszi művészeknél a korhatár alacsonyabb, 50 év.

– Amikor megtudtam, hogy megkapom, akkor valahogy úgy elöntötte a lelkemet a melegség, hogy az ember nem élt hiába, hogy letett valamit, valami nyomot hagy, és ez olyan jó érzés – fogalmazott Bánsági Ildikó színművész.

– A Nemzet Művésze, az szerintem minden művésznek a vágya és a célja, hogy ezt egyszer megkapja. És itt is az első sorozatban benne vagyok, nagyon sokat jelent – mondta Marton Éva operaénekes.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a díjazottak nélkül szegényebb lenne a magyar kulturális élet. „Olyan művészek, akik pályájuk során maradandót alkottak, akik kivívták mind a közönség, mind pályatársaik elismerését, olyan alkotó emberek, akik mögött évtizedek munkája, küzdelmei és ami legalább ilyen fontos, tanítói munkája, tanítása állnak. Közös érdekünk, hogy ezeket a művészeket biztosítsuk elismerésünkről, olyan módon is, hogy életük végéig hozzá segítjük őket, önöket, az alkotás szabadságához” – fogalmazott Balog Zoltán.

A Nemzet Művésze-díj életjáradékkal jár, amelynek havi összege a minimálnyugdíj 23-szorosa. Ez ma 655 ezer 500 forintot jelent.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!