2023. 03. 30. Csütörtök Zalán napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Színes

Háromtonnás űrszemét csapódik a Holdnak pénteken

Egy háromtonnás, tisztázatlan eredetű űrszemét csapódik pénteken a Holdnak hatalmas sebességgel és hagy rajta egy akkor krátert, amelyben több nyergesvontató is elférne.

  • Háromtonnás űrszemét csapódik a Holdnak pénteken

Az űrben ellenőrizetlenül száguldó rakétamaradvány várhatóan 9300 kilométer/órás sebességel üktözik a Holdnak az égitest távoli, a Földről nem látható oldalának. Hetekbe, sőt akár hónapokba is telhet, amíg műholdfelvételek megerősítik az ütközés tényét. Szakértők úgy vélik, hogy egy tíz éve fellőtt kínai rakétáról van szó, kínai hivatalos illetékesek azonban tagadják, hogy az ő űreszközük lenne. Mérések szerint egy 12 méter hosszú és három méter átmérőjű rakétáról van szó.

Mindenesetre tudósok kiszámolták, hogy a száguldó űrszemét 10-20 méter széles krátert vájhat a Hold felszínébe, több száz kilométerre szórva szét a becsapódás okozta port. A rejtélyes űrszemét ügyében a gyanú először a SpaceX-re terelődött, mivel Bill Gray amerikai aszteroidavadász januárban az ütközési pálya alapján egy 2015-ben fellőtt, a NASA számára klímafigyelő berendezést az űrbe szállító Falcon-rakéta felső fokozaként azonosította azt.

Az "űrdetektív" egy hónappal később korrigálta magát, és azt közölte, hogy a harmadik fokozata lehet egy kínai rakétának, amely mintagyűjtő kapszulát vitt a Holdra 2014-ben. A kínai kormány azonban vitatja ezt, és azt állítja, hogy a rakéta felső fokozata annak idején visszatért és elégett a Föld légkörébe érve.

Mindazonáltal két hasonló kínai űrmisszió is volt - a 2014-es tesztrepülés és a 2020-ban Hold-mintát visszahozó küldetés -, és az Amerikai Űrparancsnokság (USSC) kutatói szerint a két eset összekeveredhetett. A Holdnak csapódó űrszemét eredetét azonban az alacsonyan szálló űrhulladékokat megfigyelő U.S. Space Command sem tudta megállapítani.

A Hold felszínét máris rengeteg kráter tarkítja, a legnagyobbak átmérője elérheti a 2500 kilométert is. A légkör nélküli vagy csak csekély légkörű égitest védtelen az égi vándorokkal - a meteorokkal, az aszteroidákkal (kisbolygók) és a kutatási célból szándékosan nekivezérelt űreszközökkel - szemben, és időjárás, erózió hiányában a becsapódási kráterek örökre megmaradnak.

Kínának van ugyan egy holdjárója a Hold árnyékos oldalán, de túl messze van a becsapódás várható helyszínétől, amely valamivel az Egyenlítőtől északra lesz. Nem lesz látótávolságon belül az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter és az indiai Chandrayaan-2 űrszonda sem.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újabb jelentés készül Magyarországról

Újabb jelentés készül Magyarországról

A jogállamiság helyzete az Európai Unióban, terítéken a Bizottság 2022. évi jelentésének értékelése. A plenáris ülésen vitát tartottak a Bizottság legutóbbi éves jogállamisági jelentéséről. A részletekről Trócsányi László európai parlamenti képviselőt kérdeztük.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Megátkozták Zelenszkij ukrán elnököt

Megátkozták Zelenszkij ukrán elnököt

Megátkozta Zelenszkijt az ortodox egyház egyik vezetője. Pavlo, a Moszkvai Patriarchátus ukrán ortodox egyházának metropolitája szerint, „Isten nem fogja megbocsátani az ukrán elnöknek, hogy kiszakította a moszkvai egyházat a kijevi Lavrából”.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!