2024. 10. 04. Péntek Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Színes

Ha most hétvégén nem működnek a digitális kütyüi, akkor tudja: nem az Ön készülékében van a hiba

Májusban már tapasztalhattunk egy hatalmas napkitörést, melynek következtében komoly mágneses vihar érte el a Földet. Sokan nem tudják, de egy mágneses vihar komoly károkat okozhat, melyek akár több milliárd euróba is fájhatnak a technológiai vállalatoknak, műholdfenntartóknak.

  • Ha most hétvégén nem működnek a digitális kütyüi, akkor tudja: nem az Ön készülékében van a hiba

A közelgő mágneses vihar – amelyet az október 1-jén bekövetkezett X osztályú napkitörés váltott ki – komoly hatásokkal járhat Európára. A mágneses vihar most szombaton várható, és a kontinens több része is érintett lehet benne. A májusban bekövetkezett geomágneses vihar 2003 óta a legnagyobb volt, az Egyesült Államokban szokatlanul sok helyen láthatták az északi fényt, miközben több területen rádiókimaradásokat és az energiahálózatok zavarait tapasztalták.

Az október 5-i mágneses viharnak is hasonló hatásai lehetnek.

Kommunikációs és műholdas rendszerek zavarai: a mágneses viharok hatással lehetnek a rádióhullámokra és a GPS-műholdas rendszerekre. Ez problémákat okozhat a repülőgépek navigációjában, valamint a tengeri és szárazföldi közlekedési rendszerekben. A műholdak is átmeneti meghibásodásokat szenvedhetnek.

Energiaellátási problémák: a napkitörések erős geomágneses zavarokat okozhatnak, amelyek befolyásolhatják az elektromos hálózatokat. Európában ezek a viharok különösen Észak-Európát veszélyeztethetik, ahol az áramhálózatokra kifejtett nyomás megnövekedhet, ami akár áramkimaradásokhoz is vezethet.

Technológiai eszközök meghibásodása: az elektromos berendezések, például számítógépek és egyéb kommunikációs eszközök meghibásodhatnak. A mágneses viharok közvetlenül érinthetik az elektronikus eszközök működését, ami potenciális adatvesztést és technológiai problémákat okozhat.

Egészségügyi hatások: bár a mágneses viharok általában nem jelentenek közvetlen egészségügyi kockázatot, egyes személyek, például akik szívritmus-szabályozót használnak, érzékenyebbek lehetnek az ilyen jelenségekre. Emellett sokan tapasztalhatnak fáradtságot, fejfájást és koncentrációs nehézségeket a geomágneses zavarok idején.

Sarki fény megjelenése: pozitívabb hatásuk is lehet a mágneses viharoknak, például a sarki fény, amely szokatlan módon a déli szélességi körökről is láthatóvá válhat. Ez Észak-Európában különösen látványos lehet.

Hasonló mágneses vihar legutóbb augusztusban érte a Földet, de akkor nem volt olyan hatással a lakosságra, mint a májusi.

Forrás: Világgazdaság

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Meg kell maradnia a mostani bérdinamikának + videó

Meg kell maradnia a mostani bérdinamikának + videó

A geszti a kormányülésen szó volt arról, hogy két-három éven belül hogyan lehet elérni az ezereurós minimálbért és a mintegy hatszáz ezer forintos átlagbér egymillió forintra emelését. Vendégünk volt Palóc André, a Századvég vezető elemzője és kapcsoltuk Hecker Flórián újságírót.
Izrael részéről ekkor lesz Libanonnal „lerendezve a számla” + videó

Izrael részéről ekkor lesz Libanonnal „lerendezve a számla” + videó

Folytatta Bejrút bombázását Izrael, tízezrével menekülnek az emberek Libanonból, hamarosan megindulhat az offenzíva. Vendégünk volt N. Rózsa Erzsébet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa, majd kapcsoltuk Robert C. Castelt, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadóját.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Humor Harrelson lecsapott

Humor Harrelson lecsapott

A hazánkban forgató világhírű színész, Woody Harrelson összeállt egy kép erejéig az „alteregójával”.
Megtalálták Magyarország legöregebb fáját

Megtalálták Magyarország legöregebb fáját

A hédervári Árpád-tölgy Magyarország legidősebb fája, mely az ország egyik leggyönyörűbb községében, a Győr-Moson-Sopron megyei Héderváron található. A fa egy 1203-ban épült kápolna kertjében magasodik.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!