2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Színes

Genetikai változások révén alkalmazkodnak a vadállatok a melegedő éghajlathoz

Genetikai változások révén alkalmazkodnak a vadállatok a melegedő éghajlathoz - állapították meg skót, angol és ausztrál kutatók, akik a skóciai Rum-sziget gímszarvasait tanulmányozták.

  • Genetikai változások révén alkalmazkodnak a vadállatok a melegedő éghajlathoz

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a szigeten élő gímszarvasok egyre korábban - évtizedenként nagyjából három nappal előbb - hozzák világra a borjaikat az 1980-as évek óta, amiért részben a melegedő hőmérséklet okozta viselkedésbeli és élettani változások a felelősek - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A PLOS Biology című folyóiratban publikált tanulmányukban a szakemberek most azt is megállapították, hogy a természetes kiválasztódás okozta genetikai változások is közrejátszanak a jelenségben.

Az eredmények ritka példaként szolgálnak arra, hogy az evolúciós változások már mindössze néhány évtized alatt végbemehetnek.

Az Edinburgh-i Egyetem szakembereinek közreműködésével született tanulmányhoz a Rum-szigeti gímszarvas populációra vonatkozó genetikai adatokat használtak fel az 1972 és 2017 közötti időszakból.

A tehenek évente egyetlen borjúnak adnak életet, és azok az egyedek, amelyek az év folyamán korábban ellenek, több utódot hoznak világra életük során.

Az eredmények szerint ennek részben az az oka, hogy összefüggés van a tehenek korábbi elléséért felelős gének és a magasabb reprodukciós siker között. Ennek következtében ezek a gének öröklődtek egyre inkább a sziget gímszarvas populációjában.

"Ez egyike azon kevés eseteknek, amikor sikerült tetten érnünk az evolúciót, megmutatva, hogy az segíthet a populációknak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban" - mutatott rá Timothée Bonnet, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa, aki a tanulmány vezetője volt.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!