2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Színes

Felgyorsítja a látásromlást az okostelefonok kék fénye

Az okostelefonok és más digitális eszközök kék fénye felgyorsítja a látásromlást egy kutatás szerint.

  • Felgyorsítja a látásromlást az okostelefonok kék fénye

Az amerikai Toledói Egyetemen végzett kutatás megállapította, hogy a digitális eszközök kék fényének folyamatosan kitett szem fényérzékeny sejtjeiben olyan molekulák keletkezhetnek, amelyek ötven-hatvan éves kor felett sorvadásos betegséget, makuladegenerációt okozhatnak.

Az Egyesült Államokban a látásvesztés fő okai között szerepel a makuladegeneráció, mely nem vezet teljes megvakuláshoz, ám olyan károsodás, amely megnehezíti a mindennapi életet.

Nem titok, hogy a kék fény a szem retinájának rongálásával károsítja a látást. Kísérleteink megmagyarázzák, hogyan zajlik ez a folyamat, és reméljük, hogy ez olyan terápiák, például új típusú szemcseppek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek lelassítják a makuladegenerációt - mondta el Ajith Karunarathne, az egyetem kémia és biokémia tanszékének adjunktusa.

A Scientific Reports tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmányban olvasható, hogy a makuladegenerációt a fényreceptorok, a fényérzékeny sejtek pusztulása okozza. A fotoreceptor sejtek működéséhez retinál nevű molekulákra van szükség, amelyek érzékelik a fényt, jelzik az agynak, s ezáltal leszünk képesek látni.

Ha a retinált kék fény világítja meg, a molekula elpusztítja a fotoreceptor sejteket, mivel a membránon lévő jelzőmolekula feloldódik - magyarázta Kasun Ratnayake, a kutatás egyik résztvevője, az egyetem doktorandusza.

A kutatók retinál molekulákat adtak a test más sejtjeihez, többek között idegsejtekhez, a szív sejtjeihez és rákos sejtekhez. Amikor kék fénynek tették ki őket, ezek a sejtek is elpusztultak. Önmagában sem a kék fény, sem a retinál nincs ilyen hatással a sejtekre, csak a kettő kombinációja.

Zöld, sárga vagy vörös fénynél nem tapasztaltuk a jelenséget - tette hozzá Karunarathne,

A kutatók azt találták, hogy az alfa-tokoferol molekula nevű természetes antioxidáns megállítja a sejtpusztulást, azonban idősebb korban, vagy ha az immunrendszer nem működik megfelelően, az ember nem képes felvenni a harcot a retinál és a kék fény kombinációja ellen.

A kék fény elleni védelemre a kutatók azt tanácsolják, hogy a felhasználók viseljenek UV- és kékfény-szűrős szemüveget, sötétben pedig ne használják az okostelefonjukat vagy tabletjüket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Április 17. és május 29. között országos road-showra indul a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Kavosz, amihez médipartnerként kapcsolódik a Világgazdság is. A Napi Aktuálisban arról kérdeztük Szajlai Csabát, a Figyelő és a Világgazdság főszerkesztőjét, hogy mi a témája ennek a beszélgetéssorzatnak. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!