2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Színes

Felboncolták egy 3500 éves, szibériai permafrosztból előkerült medve tetemét

Háromezer-ötszáz éves barnamedve tetemét boncolták fel orosz tudósok. A medve maradványait Kelet-Szibériában, egy sarkvidéki szigeten rénszarvaspásztorok fedezték fel.

  •  Felboncolták egy 3500 éves, szibériai permafrosztból előkerült medve tetemét

Makszim Csepraszov, aki a jakutszki Északkeleti Szövetségi Egyetem (NEFU) Lazarev Mamutmúzeumának laboratóriumát vezeti, elmondta, hogy egyedülálló leletről van szó, mivel az ősi barnamedve teteme szinte tökéletes állapotban maradt fenn. A permafrosztból előkerült nőstény medvét rénszarvaspásztorok találták meg 2020-ban az Új-szibériai-szigetekhez tartozó Nagy Ljahov-szigeten, Moszkvától mintegy 4600 kilométerre keletre. A medvét a közeli folyóról Eterikan barnamedvének nevezték el.

A sarkvidéki hideg miatt a medve lágyrészei is fennmaradtak mintegy 3460 éven át, sőt utolsó táplálékából madártollakat és növénymaradványokat is találtak a boncoláskor. A medve 155 centi magas és csaknem 78 kilogramm súlyú volt. "Először került a tudósok kezébe egy lágy szöveteket is tartalmazó tetem, ami lehetőséget nyújt a belső szervek tanulmányozására és az agy vizsgálatára" - hangsúlyozta a felfedezés jelentőségét Csepraszov.

A medve rózsaszínű testszövete és sárga zsírja is jól látható volt, amikor a tudósok felnyitották a testét. A koponyáját is átfűrészelték, hogy hozzáférjenek az agyához. A szibériai kutatócsoport a medve agyát, a belső szerveit is megvizsgálta, továbbá számos sejtes, mikrobiológiai, virológiai és genetikai vizsgálatot is végeztek rajta. "A genetikai elemzés kimutatta, hogy a medve mitokondriális DNS-e nem különbözik az Oroszország északkeleti részén - Jakutföldön és Csukcsföldön - élő mai medvétől" - mondta el Csepraszov.

A kutató szerint az állat 2-3 éves lehetett, amikor elpusztult. Feltehetően a gerincét ért sérülésbe halt bele. A kutatók nem tudták pontosan megválaszolni, hogy a medve hogyan került a szigetre, amit ma egy 50 kilométeres tengerszoros választ el a szárazföldtől. Elképzelhető, hogy átkelt a jégen, esetleg átúszott, de lehet, hogy akkor a sziget még a szárazföld része volt, és egyszerűen odaballagott.

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!