2020. július 3.,
péntek, Kornél, Soma napja

Farkast észleltek a Börzsönyben

Hír TV

2020. március 3., kedd 08:52

Egy kameracsapda felvétel, illetve egy friss lábnyom is jelzi a nagyragadozó jelenlétét a Magas-Börzsönyben - olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapján.

A Börzsöny Alapítvány önkéntese, Bedő Péter februárban két alkalommal is észlelte feltehetőleg ugyanazt az állatot a felszerelt kameracsapdák segítségével. A hónap végén pedig a frissen leesett hóban a farkas lábnyomát is sikerült megtalálni.

Ennek az alkalmazkodóképes nagyragadozónak a visszatéréséről már két éve is hírt adtak. A Börzsöny ökológiai rendszerének megfelelő működése szempontjából mindenképpen örömteli ennek a fokozottan védett fajnak a jelenléte - írták.

A hazai erdőkben –így a Börzsöny-hegységben is– az elmúlt években drasztikusan megnőtt a vadállomány, sok az elhullott vagy a vadászok által megsebzett nagyvad. Ez bőséges táplálékot jelent a megjelenő farkasnak, amelynek így azok nem támadnak háziállatokra.

A ragadozók a gyenge, beteg egyedek gyérítésével hozzájárulnak a vadpopulációk egészségének megőrzéséhez, a természetes élőhelyek állapotának, az erdők megújuló képességének javításához.

A teljes cikk ITT olvasható.

Duna-Ipoly Nemzeti Park