2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napi aktuális 06:30

Színes

Extrém vészhelyzetben bizonyíthattak Siófokon

Több mint kétszázan vettek részt azon a katasztrófavédelmi gyakorlaton, amelynek keretében kilenc ország igyekszik felkészülni a klímaváltozás okozta időjárási vészhelyzetekre. A gyakorlaton Siófok térségét extrém szél, illetve vihar érte. A résztvevők az okozott károk helyreállítását, a veszély elhárítását, a bajbajutottak evakuálását gyakorolták.

Két hete több mint 100 km/h-s széllökésekkel érkezett meg az Yvette ciklon a Balatonhoz. A tó több helyen kiöntött, és fák dőltek ki. Egy ilyen vihar a nyári szezonban még veszélyesebb lehetne.

„A városban nyári időszakban van, amikor 200-250 ezer ember is tartózkodik egy jó hétvégén, és a Balatonnál jellemzően nagyon gyorsan tud változni az időjárás, amikor veszélybe kerül az emberek élete, testi épsége, vagy vagyonuk” – magyarázza Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere.

Forgalmat akadályozó fák szétfűrészelése és az út szabaddá tétele is feladat volt a katasztrófavédelmi gyakorlaton, a vízen pedig egy bajba jutott vitorlást is ki kellett menteni. A hivatásos szervek mellett négy önkéntes járási mentőcsoport is részt vett a siófoki eseményen, ami számukra egyben nemzeti minősítő vizsga is volt.

„Az országban 179 ilyen egység került felállításra, 7000 olyan önkéntes van, akik saját szabadidejük terhére vállalták azt, hogy az önkéntes polgárvédelmi szervezet tagjaként közreműködnek a helyi veszélyhelyzetek fölszámolásában, és a speciális szaktudásukkal támogatják a hivatásos katasztrófavédelmi szervek helyi erőit” – árulta el Jackovics Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság főosztályvezetője.

A hivatásos szakemberek a világon sehol nincsenek annyian szolgálatban, ami egy katasztrófa esetén elégséges lenne. Ezért van szükség a más szervekkel és civilekkel közös gyakorlatokra, ahol megismerik egymás képességeit, készségeit.

„Így amikor egy bevetésre sor kerül, akkorra már tudják, hogy a másik szervezettől milyen erőkre, milyen eszközökre számíthatnak, ők milyen feladatot tudnak végrehajtani, és hát ez az útja annak, hogy együtt dolgozzunk, hogy összehangoljuk a tevékenységeket” – mondja Wéber Antal, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

A gyakorlat egy európai uniós projekt, a „Seerisk” program része volt, amelynek keretében a dél-kelet-európai régióban kilenc ország készül fel a szélsőséges időjárás okozta természeti katasztrófák kezelésére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!