2020. október 25.,
vasárnap, Blanka, Bianka napja

Extra minőségű az idei évjárat

2012. december 27., csütörtök 20:08, frissítve: szombat 08:38

Várszegi Asztrik főapát megáldotta a 2012-es év újborait Szent János napján a Pannonhalmi Főapátság bazilikájában. A hagyományos ünnepségen a borvidék mintegy kétszáz termelője vett részt. Az idei pannonhalmi borok mennyisége a szárazság és a fagyok ellenére megfelelő volt, és a sok napsütés miatt a minőségük is kiváló.

A felújított pannonhalmi bazilika oltárán sorakoztak az idei szüretelésű borok, amiket a termelők hoztak magukkal. „A bor által össze vagyunk kötve az Istennel és az ő szeretetével. És ezt érdemes tudatosítani bennünk, mert ez mindig újra tanít, újra nevel és igazán emberré, jó testvérré tesz minket” – fogalmazott Várszegi Attila, a Pannonhalmi Főapátság főapátja. Majd a főapát áldást kért a borászok keze munkájára.


A ceremónia után a pincészetek képviselői és a hegyközség termelői egymás borait is megkóstolták. Véleményük egybehangzó volt: extra minőség jellemzi az idei évjáratot, és a mennyiségre sem volt panasz. A bortermelés viszont egyre költségesebb, és az értékesítésben még érezhető a nehéz gazdasági környezet. „A termelésben a költségek folyamatos tendenciát mutatnak, az értékesítésben sajnos ezt nem tudjuk elmondani. Meg kell küzdenünk nekünk is a válsággal. Mennyiségi és értékesítési problémák is vannak. A partnereink megvannak, de ugyanakkor a kereskedelemben kevesebb tételeket rendelnek” – nyilatkozta Tar Attila borász.

A pannonhalmi borvidék ismertségét tovább szeretnék növelni. Ezért januártól egy marketingcég segíti a környéken működő pincészeteket abban, hogy boraikat itthon és külföldön is megszeressék.

Forrás: Hír TV