2021. augusztus 5.,
csütörtök, Krisztina napja

Elefántoknak nyílt szanatórium Indiában

Hír TV

2018. augusztus 4., szombat 18:46

A szubkontinensen élő 5 ezer háziasított elefántra szakosodtak. A kormányzat is támogatja működésüket, hogy csökkenteni lehessen az elefánttámadások számát.

Indiában hozzávetőleg 5 ezer elefánt él háziasított körülmények között, és a lovakhoz hasonló feladatokat látnak el: húznak, vontatnak, vagy embert szállítanak. Az emberekkel való együttélés nem egyszerű, évente 340 ember hal meg feldühödött elefántok támadása miatt. Az ilyen esetek számát próbálják csökkenteni a hasonló elefántparkokkal.

„Ez tulajdonképpen egy szanatórium, ahol az elefántok egészségének a megóvása a cél. Mindenkitől veszünk vérmintát, megvizsgáljuk az esetleges betegségeket, kezeljük az agyarukat, és még speciális masszázsolajjal is leápoljuk a bőrüket, ami megfiatalítja az állatokat” – mondja az egyik gondozó.

Indiában 35 ezer elefánt él vadon, ez az ázsiai elefántpopuláció fele. A szubkontinens egyes részein az elefántokat bölcsességük, jó memóriájuk, arc- és nyelvfelismerő képességük miatt szent állatnak tartják.

„Az a célunk, hogy az állatokat egy helyre gyűjtsük össze, hogy együtt legyenek. Ez alatt az idő alatt semmilyen munkát nem végeznek, még járőrözést sem. Speciális diétán vannak, például nyugtató hatású növényeket kapnak” – jegyezte meg Sanjay Shukla,  a természetvédelmi park igazgatója.

A vadon élő állatokra az orvvadászok jelentik a legnagyobb veszélyt. Kínában csak idén év elején tiltották be az elefántcsont kereskedelmet, de környékbeli országokban, Vietnamban, Laoszban továbbra is virágzik a kereskedelem.