2019. október 15.,
kedd, Teréz napja

Éhes jegesmedvét láttak kóborolni 800 kilométerre természetes élőhelyétől

Hír TV

2019. június 18., kedd 18:34

Éhes jegesmedvét láttak kóborolni az Oroszország sarkvidéki térségében fekvő Norilszk városának külterületén, több mint 800 kilométerre természetes élőhelyétől - közölték kedden helyi illetékesek.

A láthatóan kimerülten kóborló vadállatról készült felvételek széles körben elterjedtek a közösségi portálokon Oroszországban.

Az állat vasárnap este jelent meg először az észak-szibériai város Talmak nevű ipari negyedében - mondta el Alexandr Korobkin környezetvédelmi illetékes az AFP francia hírügynökségnek.

Még mindig egy gyár környékén kószál, a rendőrség és rendkívüli helyzetek hivatalának illetékesei megfigyelik őt, ügyelve a térség lakóinak biztonságára - tette hozzá.

Szakemberek egy csoportja szerdán érkezeik a városba, hogy szemügyre vegye az állatot és döntsön sorsáról.

A jegesmedvék egyre gyakrabban jelennek meg emberlakta területeken Oroszország északi részén, mivel a klímaváltozás és a térségbeli fejlesztések szűkítik élőhelyét és élelemforrásait. Azonban a sarki jégtől ilyen távoli helyen ritkán látni jegesmedvét.

Februárban a helyi hatóságok szükségállapotot hirdettek Novaja Zemlja félszigete egyik térségében, ahol tucatnyi élelmet kereső jegesmedve közelített meg egy falut, közülük néhány be is merészkedett az utcákra, a lakóházak közelébe.

MTI