2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Színes

Együtt farsangolt Helemba és Ipolydamásd + videó

Újra a régi hagyományok szerint ünnepelte a farsangot a Pest vármegyei Ipolydamásd, és a szlovákiai Helemba. A két település egymással szemben fekszik az Ipoly torkolatánál, és évszázados hagyomány, hogy a két falut összekötő hídon találkoznak, hogy együtt temessék el a telet. A korábban többször lerombolt szerkezet helyén az elmúlt év nyarán adták át a Károly Róbert király nevét viselő hidat, így a két közösség ismét felhőtlenül ünnepelt.

  • Együtt farsangolt Helemba és Ipolydamásd + videó

Vidám hangulat, csaknem kétezres tömeg, és folyamatosan életben tartott hagyományok. Ez jellemzi Ipolydamásd és Helemba közös farsangját. Korábban évszázadokon át híd kötötte össze a két falut, amit a huszadik században a trianoni határmódosítás miatt többször is leromboltak. Az elmúlt év nyarán azonban új hidat kapott a térség, ami Ipolydamásd polgármestere szerint nem kis mértékben köszönhető az itt élő közösségnek.

A szlovákiai Helemba lakosságának 80 százaléka ma is magyar nemzetiségű. A két falu egymás közti kapcsolata a huszadik század viharai ellenére is erős maradt, és bár a rendszerváltás után nem volt híd közöttük, a farsangot akár csónakokkal, akár a befagyott Ipoly jegén, de együtt ünnepelték meg.

 

A telet végül évszázados szokás szerint a két falu együtt temette el a kiszebáb meggyújtásával, amelyet aztán az Ipolyba vetettek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!