2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Színes

Egynyári virágfajtákkal lehet megismerkedni a közparkokban

Kevesebb virágot lopnak idén a fővárosi parkokból. A Főkert vezérigazgatója szerint ez annak köszönhető, hogy egyre több önkéntes programot szerveznek, például amatőrök virágágyterveit is megvalósították. Budapesten összesen 210 egynyári virágfajtával lehet megismerkedni a közparkokban.

A Gellérthegyen mutatták be a Főkert egynyári virágágyait. Itt idén 13 ezer növényt ültettek ki, de Budapesten összesen 275 ezer darab egynyári virág szépíti a közparkokat. Az egyik legnépszerűbb egy hazai fajta, a rézvirág. „Használunk nagyon sok magyar fajtát, nagyjából a darabszámnak a harmadát, mert azok sokkal jobban a magyar klímára vannak nemesítve, könnyebb őket fenntartani így” – mondta Bíró Borbála dendrológus.

A vízügyi együttműködés évéhez kapcsolódva a virágágyak kialakításánál is a víz volt a fő motívum. „Akár hullámzás, akár hidak, akár összefogás. Nagyon sokszor ez egy formai dolog, de lehet ez egy gondolat is, ami továbbgyűrűzik, akár egy kő, amit beledobtunk a vízbe és ez maga körül koncentrikusan hullámokat gerjeszt, de lehet ez egy hajó, ami megjelenik a víz felszínén” – fogalmazott a Főkert Nonprofit Zrt. vezető tervezője.


A kiültetett növényeknek idén 3-5 százalékát taposták vagy lopták el. A Főkert vezérigazgatója szerint az elmúlt évekhez képest ez már jó aránynak számít. „Bevonjuk a lakosságot már a tervezésbe, a parkfenntartási munkákba, és úgy gondoljuk és hiszünk ebben, hogy ezek az önkéntes mozgalmak, hogy a parkokba meginvitáljuk a fiatalokat és a parklátogatókat, ösztönzi őket arra, hogy kicsit magukénak érezzék ezt az egészet, jobban védjék, óvják a környezetüket, és ha valami ilyesmit látnak, akkor fel is lépjenek akár a károkozással szemben” – közölte a Főkert Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A Főkert idén nyáron 12 ezer négyzetméter virágágyást gondoz Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!