2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Sajtóklub 14:05

Színes

Eddig 150-en csatlakoztak a Mintamenza programhoz

Még mindig sós és kalóriaszegény a menzai koszt – állapította meg a Fővárosi Kormányhivatal vizsgálata. Egyelőre csak a két legnagyobb szállító ételeit ellenőrizték a Mintamenza program részeként. Az óvodások, a diákok vagy a nyugdíjasotthonok lakói a napi sómennyiség többszörösét fogyasztják el, kalciumból és fehérjéből viszont jóval kevesebbet kapnak, mint amennyire szükségük lenne. Pénz lenne a reformra, a közétkeztetés költségvetési támogatása másfélszeresére nőtt idén.

Az egyik fővárosi konyhában 4500 emberre főznek. Az üzemeltető cég szakmai vezetőjétől a főszakács naponta kap utasításokat. Februárban kapcsolódtak be a mintamenza programba. Hiába a jó alapanyag, ha a óvodások, iskolások nem szoktak hozzá – mondja a cég szakmai igazgató. „Próbálunk egyéni trükköket is, például a brokkolikrémlevesnél vagy parajkrémlevesnél Shrek-levest írunk az étlapra. Tehát mesefigurákhoz is próbáljuk időnként kötni az ételeket, így számukra elfogadhatóbb a menü.”


A Mintamenza programhoz a több száz fővárosi konyha közül 150-en csatlakoztak. A Fővárosi Kormányhivatal tíz nagy közétkeztetési céggel működik együtt. A hivatal népegészségügyi munkatársai elsősorban a zsír, a fehérje- és a szénhidráttartalmat ellenőrzik. „A fehérjebevitel – hiszen fiatal, fejlődő szervezetről van szó – néha jelentősen, 30-50 százalékkal is kevesebb a szükségesnél. Kevés friss gyümölcsöt használnak” – mondta Pesti Imre kormánymegbízott, aki a menzai választékot egyhangúnak tartja. Gyakori a pörköltjellegű étel, a sótartalom pedig gyakran háromszorosa a megengedett szintnek. Az orvos végzettségű kormánymegbízott szerint a közétkeztetésben még mindig nem veszik figyelembe, hogy más a kalóriaszükséglete egy óvodásnak, mint egy középiskolásnak.

2013-tól a közétkeztetés költségvetési normatívája 50 százalékkal nőtt: pénz van már a menzareformra – a szakemberek szerint.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!