2023. 09. 25. Hétfő Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Színes

Ed Sheeran plágiumpert nyert az Egyesült Államokban

Ed Sheeran brit zenész csütörtökön plágiumpert nyert az Egyesült Államokban: az esküdtszék úgy találta, hogy a négyszeres Grammy-díjas előadó Thinking Out Loud című slágeréhez nem másolta le Marvin Gaye amerikai soulzenész Let's Get It On című számának elemeit.

  • Ed Sheeran plágiumpert nyert az Egyesült Államokban

A keresetet eredetileg az 1973-as Let's Get It On-t a néhai zenésszel közösen komponáló Edward Townsend örökösei nyújtották be 2017-ben Sheeran ellen szellemi tulajdon bitorlása címén, mondván, hogy lemásolta egyebek között a szám dallamát, hangzását és ritmusát. Az örökösök részesedést követeltek a bevételekből. Sheeran ügyvédei ugyanakkor azzal érveltek, hogy a két mű közötti hasonlóságok alapvető zenei „építőelemeket” tartalmaznak, amelyekre nem terjedhetnek ki a szerzői jogok.

Az illetékes manhattani szövetségi törvényszék esküdtszéke egyebek között megállapította: az örökösök nem tudták bizonyítani, hogy Ed Sheeran, illetve a Warner Music Group zenekiadó és a Sony Music Publishing lemezkiadó megsértették volna szerzői jogaikat.

Sheeran az ítélethirdetést követően megölelte ügyvédeit.

A per során a zenész tagadta a plágiumot. „Igazán sértőnek találom, hogy egész életemet az előadóművészetnek és zeneírásnak szenteltem, csak hogy valaki befeketítsen” – mondta az esküdtszéknek az eljárás során, sőt a tanúk padján ülve eljátszotta és elénekelte a Thinking Out Loud kezdő strófáit.

Sheeran óriási sikert aratott a Thinking Out Louddal, a szám legalább tíz országban került a slágerlisták élére, a YouTube-on 3,5 milliárd alkalommal nézték meg. A második stúdióalbumához 2014-ben felvett szerzeménnyel az énekes elnyerte a 2015-ös év dalának járó Grammy-díjat.

A Marvin Gaye-szám kapcsán két további hasonló eljárás is folyamatban van Manhattanben Sheeran ellen, aki tavaly egy londoni törvényszéken már megnyert egy szerzői jogi vitát Shape of You című slágerével kapcsolatban.

Borítókép: Shutterstock.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön is törvénnyel védené hazánk függetlenségét a külföldi befolyásolási kísérletektől?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Tolvaj volt a Voice zsűritagja

Tolvaj volt a Voice zsűritagja

Lopott a barátaitól, lopott a boltokban, a lopott ruhákat meg eladta Manuel, az RTL Klub kínosan megbukott valóságshow-jának, a Voice-nak a zsűritagja.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!