Az ország számos pontjáról érkeztek kiállítók a székesfehérvári fesztiválra, a hagyományos vásári árusok mellett voltak olyanok is, akik a nagyvárosba a magyar vidék hagyományos ízeit hozták magukkal. Sebestyén Zoltán Békéscsaba mellől jött, hogy lehetőséget adjon a látogatóknak a saját maga és testvére által előállított hentesáru megkóstolására.
„Hagyományosan készítjük a termékeinket, adalékanyagmentesen, nem aromázzuk, nem gyorsérleljük, tehát nincs benne semmi, csak a kötelező fűszerek, házi sót használunk, nem nitrites pácsót – ezért van rövid lista a címkén. A jó kolbászhoz ez kell, minden más adalékanyag kiérződik rajta, és mostanában az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, és keresik a minőségi terméket” – fejtette ki a kistermelő.
Pálinkaárusok képviseltették magukat legnagyobb számban a fesztiválon. Karai Endre, bajai főzőmester azt mondta: folyamatosan változik, mit keresnek a vevők, régen például ritkán készült almából pálinka. Szerinte nagyon sok múlik a főzőmesteren, és az elő-, valamint az utópárlatot nem szabad benne hagyni a pálinkában.
„A középpárlat a kellemetlen illatoktól és ízektől mentes lesz. Az a jó pálinka, aminek még kell néhány hónapot adni, félévet, vagy akár egy évet, és így érlelés után lesz talán igazi jó a pálinka, ha jó volt a gyümölcs, megfelelően érett, válogatott, feldolgozott” – magyarázta a főzőmester.
A háromnapos Toros Pálinkafesztiválra idén több ezren látogattak el.