2021. június 12.,
szombat, Villő napja

Darts-Matek: játékos forma a matematika tanulására

2014. november 23., vasárnap 13:41, frissítve: vasárnap 13:41

Darts-Matek néven egy új programot fejlesztett ki egy válogatott játékos. A nyíldobálás sportágat és a matematikatanítást ötvöző szoftver segítségével a gyerekek játékos formában sajátítják el az alapműveleteket.

A szoftver használatához nem kell más, mint az, hogy a gyerekek ismerjék a dartstáblán a mezők értékeit. Ezután az egyszerű matematikai feladatoktól kezdve a bonyolultabbakig alkalmas a tudásszint növelésére, a négy alapművelettől egészen a fejszámolásig. A programot a magyar dartsválogatott egyik játékosa fejlesztette ki. „Tantervbe nem fog bekerülni, abban biztos vagyok, ellentétben Angliával, Hollandiával, ahol dartsórákat tartanak, viszont a cél az, hogy a matematikatanárok, illetve -tanítók a matematika tanításához használják ezt a szoftvert, ami dartsalapokon nyugszik, és annak meg nincsen akadálya jelen pillanatban” – mondta Székely „Penge” Pál.

A darts fejleszti a koncentrációt és növeli az önbizalmat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol a programot alkalmazzák, megnőtt a gyerekek érdeklődése a sportág iránt. „Igen, ennek a sportágnak legyen utánpótlása, hiszen ez az a sportág, amit talán az egyik a világon, amit a legkisebb kortól a legidősebb korig lehet művelni. Én magam 44 éves koromban találkoztam először ezzel a sporttal, itt pedig gyakorlatilag 8-10 éves gyerekek már dobálnak réges-rég. Példa van arra, hogy 6-7 évesek is gyönyörűen tudnak dobálni” – mondta Varró Gábor, a Pécsi Darts Club edzője.


A szoftvert ingyen bocsátja az iskolák rendelkezésére a fejlesztője, sőt otthoni használatra is hozzáférhető, bárki letöltheti a szövetség honlapjáról. Székely Pál szeptember óta négy városban tartott bemutató előadásokat, azóta valamennyi helyen alkalmazzák.

Forrás: Hír TV