2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Színes

Csaknem 350 lábasban főtt a híres birkapörkölt

Minden eddiginél több, csaknem 350 lábasban főtt a tradicionális pörkölt a 16. Karcagi Birkafőző Fesztiválon. A gasztronómiai rendezvényen tízezren ünnepelték hazánk egyik hungarikumát, a karcagi birkapörköltet.

1999 óta minden évben előveszik a zsírral kikent öntöttvas lábasaikat a kunságiak, hogy megkínálják vendégeiket a híres karcagi birkapörkölttel. „Belekóstoltam, hogy mit jelent az egyik díszvendégnek lenni. Tizennyolc helyen kínáltak pálinkával, tíz helyen kínáltak olyan birkavalamivel, ami tegnap még bégetett. És legalább öten voltak, akik biztosak a saját győzelmükben” – fogalmazott Schmitt Pál volt köztársasági elnök.

A karcagi Múzeumparkban közel 350 lábasban főtt a hungarikum. „Mert milyen egy jó pörkölt? Mikszáth mondta: színe olyan legyen, mint felbőszült bikának vére. Tűzpiros, tűzforró, enyhén csípős, sűrű szaftú. Hát ilyen egy jó pörkölt? Ilyen biza!” – vallja Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács.

A kunságiak hagyományosan csak sóval, paprikával és hagymával ízesítik a pörköltet, de nemcsak a receptjük tradicionális, már a települések közti rivalizálás is az. „Tudom, vannak itt bekiabálások, hogy Túrkeve vagy Kisújszállás, hát, sok települése van még itt a régiónak, de igazából én egyszer egy kisújszállásival beszélgettem, titokban azért ő is elismeri, amikor úgy más kisújszállási nem hallja, hogy a karcagi birkát csinálják a legjobban” – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A túrkeveiek bográcsban és fakanál nélkül forgatják a pörköltet, a karcagiak pedig a lábasba belefőzve a birka fejét is. „Ad egy plusz ízt. Meg ezek a bőrös részek is. Meg maga a főzési mód sokat jelent. Ahol nagyobbra darabolják, más az íze” – magyarázta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A 2,5 kg európai átlaghoz képest a magyarok fejenként csak 20 dkg birkahúst fogyasztanak évente. Az idei fesztiválon tízezer ember javíthatott ezen az átlagon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!