2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

Csaknem 350 lábasban főtt a híres birkapörkölt

2014. június 29., vasárnap 12:11, frissítve: vasárnap 12:49

Minden eddiginél több, csaknem 350 lábasban főtt a tradicionális pörkölt a 16. Karcagi Birkafőző Fesztiválon. A gasztronómiai rendezvényen tízezren ünnepelték hazánk egyik hungarikumát, a karcagi birkapörköltet.

1999 óta minden évben előveszik a zsírral kikent öntöttvas lábasaikat a kunságiak, hogy megkínálják vendégeiket a híres karcagi birkapörkölttel. „Belekóstoltam, hogy mit jelent az egyik díszvendégnek lenni. Tizennyolc helyen kínáltak pálinkával, tíz helyen kínáltak olyan birkavalamivel, ami tegnap még bégetett. És legalább öten voltak, akik biztosak a saját győzelmükben” – fogalmazott Schmitt Pál volt köztársasági elnök.

A karcagi Múzeumparkban közel 350 lábasban főtt a hungarikum. „Mert milyen egy jó pörkölt? Mikszáth mondta: színe olyan legyen, mint felbőszült bikának vére. Tűzpiros, tűzforró, enyhén csípős, sűrű szaftú. Hát ilyen egy jó pörkölt? Ilyen biza!” – vallja Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács.

A kunságiak hagyományosan csak sóval, paprikával és hagymával ízesítik a pörköltet, de nemcsak a receptjük tradicionális, már a települések közti rivalizálás is az. „Tudom, vannak itt bekiabálások, hogy Túrkeve vagy Kisújszállás, hát, sok települése van még itt a régiónak, de igazából én egyszer egy kisújszállásival beszélgettem, titokban azért ő is elismeri, amikor úgy más kisújszállási nem hallja, hogy a karcagi birkát csinálják a legjobban” – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A túrkeveiek bográcsban és fakanál nélkül forgatják a pörköltet, a karcagiak pedig a lábasba belefőzve a birka fejét is. „Ad egy plusz ízt. Meg ezek a bőrös részek is. Meg maga a főzési mód sokat jelent. Ahol nagyobbra darabolják, más az íze” – magyarázta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A 2,5 kg európai átlaghoz képest a magyarok fejenként csak 20 dkg birkahúst fogyasztanak évente. Az idei fesztiválon tízezer ember javíthatott ezen az átlagon.

Forrás: Hír TV