2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szerelmes biciklisták 19:10

Színes

Bözsi furikázta a magyar buszgyártás szerelmeseit

Az egykori Ikarus-gyár legendás, felújított járművein utazhattak a magyar buszgyártás szerelmesei. A harmadik Nagy Reptéri Ikarus Fotózáson bemutatták a Malév és az Ikarus évtizedes kapcsolatát. A régi magyar buszoknak egyre nagyobb a kultusza, nem csak az országhatáron belül, hanem Európa szerte.

  • Bözsi furikázta a magyar buszgyártás szerelmeseit

Idén harmadik alkalommal rendezte meg a Légiközlekedési Kulturális Központ a Nagy Reptéri Ikarus Fotózást. Az érdeklődőket a magyar buszgyár emblematikus, felújított járművei vitték ki a repülőmúzeumba. A legnagyobb érdeklődés az 1969-ben gyártott Ikarus 55-öst övezte. A típusból, amit a köznyelv faros Ikarusnak, vagy egyszerűen csak Bözsinek nevezett, sok ezer készült, mégis alig két tucatnyi van jó állapotban. A kiállított darab például a Krím félszigetről származik.

„Azok az Ikarus 55-ösök, amik Magyarországon ma felújítást nyertek, azoknak a nagy része külföldről került vissza Magyarországra, mert külföldön megőrizték őket, itthon kevésbé. És olyan kultusza lett mind azokban az államokban, ahol ezt használták, mint például Németország keleti felén, vagy a volt Csehszlovákia államaiban, vagy Lengyelországban olyan kultusz keletkezett mögöttük, hogy természetesen most már Magyarország is ebben élen jár, és a BKV ezt az Ikarus 55-öst gyönyörűen, Malév-színekben felújította” – magyarázta Somogyi-Tóth Dániel, a Légiközlekedési Kulturális Központ alapítója.

 
Négy korszak, hat autóbusz Malév színekben
 Fotó: Máthé Zoltán / MTI/MTVA
 

 A Malév és az Ikarus története összeforrt, meséli Kránitz Balázs. „Az elmúlt években folyamatosan jöttek létre, születtek újjá azok az Ikarus-autóbuszok, amelyek ezer szállal kötődtek a repüléshez, a repülőtérhez, illetve a Malévhoz. És az idei évnek a különleges apropója pedig az, hogy két új taggal bővült ez a különleges flotta. Egészen pontosan egy Ikarus 396-ossal, melyet a BKV Zrt. újított föl, illetve egy négy évvel ezelőtt vásárolt Ikrarus 250-es nyerte vissza talán a legjobban ismert Malév arculatot az idei esztendőben” – fogalmazott az idegenvezető.

A kultusznak és a közönség szeretetének köszönhető szerinte az is, hogy évről évre egyre több felújított járművet tudnak bemutatni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem – Szerelmes biciklisták + videó

Szélesvásznú történelem – Szerelmes biciklisták + videó

Az adásban az 1965-ben készült, Bacsó Péter által rendezett Szerelmes biciklisták című magyar filmről, a 60-as évekről, a 60-as évekbeli Balatonról, az akkor fiatal színésznemzedékről volt szó többek között. Az adás vendége a film egyik szereplője, Szerednyey Béla színművész volt. A műsor vezette: Zavaros Eszter és Csatári Bence.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!