2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Ahogy éltem, úgy fogok meghalni

Következik:

Napi aktuális 04:40

Színes

Azonosíthatja a Magyarságkutató Intézet Árpád-házi Szent Margit koponyaereklyéjét

Az MKI archeogenetikai kutatásainak köszönhetően azonosíthatja a magyar történelem egyik legnagyobb szentje, Árpád-házi Szent Margit koponyaereklyéjét – hangzott el az intézet sajtótájékoztatóján.

  • Azonosíthatja a Magyarságkutató Intézet Árpád-házi Szent Margit koponyaereklyéjét

Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója a sajtóeseményen felidézte: Erdő Péter bíboros 2018-ban vizsgálatra kérte fel az Onkológiai Intézet archeogenetikai csoportját Árpád-házi Szent Margit feltételezett koponyájának vizsgálatára.

Ekkor történt meg az első mintavételezés és archeogenetikai elemzés Szent Margit koponyaereklyéjéből, valamint Béla macsói herceg csontvázából. Az akkori technikai lehetőségek, valamint a DNS változásai azonban nem tették lehetővé, hogy százszázalékos biztonsággal kijelenthető legyen, hogy valóban Szent Margit fejereklyéjéről van szó - hangsúlyozta Kásler Miklós.

Kiemelte: Béla macsói herceg - aki Szent Margit nővérének, Annának volt a fiúgyermeke - idén történt vizsgálata során azonban olyan eredményeket kaptak, melyek a legnagyobb valószínűséggel kijelenthetővé teszik, hogy Szent Margit koponyáját azonosították. Néhány kiegészítő vizsgákat azonban még hátra van, hogy ez teljes bizonyossággal kijelenthető legyen - fűzte hozzá.

Kovács Bence Gábor, az MKI Archeogenetikai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa emlékeztetett: először 2020-ban a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontja vizsgálta a Szent Margitnak tulajdonított fej- valamint koponyaereklye DNS-ét. Ezután következtek a mitokondriális analízisek - tette hozzá.

Az archeogenetikában ahhoz, hogy azonosítsunk valakit, kell egy referenciaegyén, 2020-ban Béla macsói hercegre esett a választás, ekkor azonban a csekély mennyiségű és rossz minőségű DNS-ből adódó technikai limitáció miatt még nem sikerült ezt a kutatást elvégezni - magyarázta Kovács Bence Gábor.

Hozzátette: pár hónappal ezelőtt azonban sikeresen vettek mintát újra Béla macsói herceg maradványaiból, és el tudták végezni a teljes genom analízisét.

Ahogy megnézték a két minta úgynevezett anyai, avagy mitokondriális haplocsoportjának az egyedi mutációit, azt látták, hogy a két személy valószínűsíthetően egymás rokonai, ezért feltételezhető, hogy a Szent Margit-ereklye hiteles - mondta Kovács Bence Gábor.

Kiemelte: a pontos azonosításhoz a kutatók a következő lépésként elvégzik Szent Margit mintájának genomdúsítását, így meghatározhatóvá válnak a genetikai távolságok a családfán, valamint a rokonsági kapcsolati fokok is.

Szent Margit IV. Béla király és Laszkarisz Mária leánya, IV. Béla és Laszkarisz Mária unokája pedig Béla macsói herceg, tehát a mitokondriumoknak azonosnak kell lenniük - magyarázta a kutató.

Elvégzik a teljes genomvizsgálatokat, rokonsági és genetikai távolságokat fognak számolni belőle és ezáltal valószínűleg meg fogják tudni mondani, hogy a Szent Margit-ereklye tényleg hiteles-e - hangsúlyozta Kovács Bence Gábor.

Ez a kutatás nemcsak azért fontos, mert az MKI egy újabb szentet tud azonosítani, hanem mert elsődleges célul tűzte ki az intézet, hogy minél több Árpád-házi személyt azonosítsanak - emelte ki a kutató.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Élményút készül a dorogi homokvasút nyomvonalán

Élményút készül a dorogi homokvasút nyomvonalán

Élményutat alakítanak ki a Dorogi-szénmedence egykori bányáiba tömedékanyagnak homokot szállító kisvasút 40 kilométeres nyomvonalán, az érintett hat település önkormányzatának együttműködésével - közölte Komárom-Esztergom vármegye közgyűlésének elnöke az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!