2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Színes

Az összes elszakított területről érkezett szilva a nemzet lekvárjához

A Jász-Nagykun megyei Kétpón főzték meg a Kárpát-medence szilvalekvárját. A fesztiválra a határontúli településekről hozták a gyümölcsöt. A rendezvény célja, hogy a magyarságtudatot erősítse.

  • Az összes elszakított területről érkezett szilva a nemzet lekvárjához

A Kárpát-Medence összes elszakított területéről érkezett szilva Kétpóra, ahol megfőzték a nemzet lekvárját. Őrvidék, Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Délvidék delegáció hoztak a Nagy-Magyarország területéről szilvát a közös lekvárba. A közös főzésen kívül a rendezvény célja, hogy erősítsék a magyar identitást.

„Az összes elszakított határon túli területről érkezett hozzánk szilva, ebből összefőzzük a Kárpát-medence lekvárját, az összetartozás lekvárját, amely olyan ízt ad, amit csak ebben a lekvárban lehet érezni, és csak mi magyarok érezzük ezt az ízt, hiszen mi vagyunk az a nemzet Európában, aki saját magával van körbevéve, hiszen a határainkon a mai határainkon túl körbe vagyunk véve a saját nemzetünkkel, a magyarjainkkal. És azért tartottam fontosnak, hogy ezt megtegyük, mert ápolni kell a hagyományokat, éreznünk kell az összetartozás erejét, együtt kell gondolkodjunk” – emelte ki Boldog István országgyűlési képviselő.

A Kárpát-Medence legnagyobb nemzete a magyar, még akkor is, ha a magyarságot szétválasztják a jelenlegi határok, a magyarságtudatot azonban határokon is túl is meg lehet őrizni.

„Mi nagyon jól tudjuk, hogy mit jelent az, hogy egy csoport magyart elválasztanak a hazájától, ugye Magyarországtól. Sajnos ez megtörtént. És érezni azt a törődést, hogy törődnek velünk, meghívnak ilyen rendezvényre bennünket, és a többi elszakított területről is az emberek elhozták a gyümölcsöket és egyszerre, egy helyen, egy üstbe bele tudtuk tenni ezt a termést, és ezáltal egy szimbolikus összeforrást, összefüggő kapcsolatot teremtettünk egymással, ez az utókornak is megmarad” – vélekedett Sors Róbert, a délvidéki Horgos polgármestere.

A szilván kívül semmi nem kerülhet a lekvárba, a kifőzése pedig nehéz és fáradtságos munka.

„Kifejtjük a szilvát és akkor feltesszük, várjuk hogy főjön, mindig szaporítjuk, hogy az üst tele legyen jó finom lekvárral. Hat óra hossza, sőt még hét óra hossza is kell hogy kifőjön. És kavarni kell ám, de nagyon, mert nem úgy van, hogy a levegőben kavargatjuk” – mondta Fejes Józsefné lekvárfőző.

Az elkészült lekvárból juttatnak a határon túli magyar közösségekhez is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!