2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Színes

Az Egyesült Államok hatmilliárd dollárt ajánlott fel a világtengerek védelmére

Az Egyesült Államok hatmilliárd dollárt fordít a világtengerek védelmére 2023-ban - jelentette be John Kerry, az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja az Our Ocean nevű nemzetközi konferencián Panamavárosban. Kerry közlése szerint a pénzt 77 tengeri projekt között osztják szét.

  • Az Egyesült Államok hatmilliárd dollárt ajánlott fel a világtengerek védelmére

Előzőleg az Európai Unió 816,5 millió euró (865 millió dollár) támogatást jelentett be. Ebből 320 millió euró a tengeri élővilág sokszínűségének megőrzését szolgáló kutatási projektekre jut, 250 millió euróból pedig elindítják a Sentinel-1C műholdat, amely a jégolvadást és annak a klímára gyakorolt hatását figyeli majd meg.

John Kerry azt is bejelentette, hogy tárgyalások kezdődtek az Egyesült Államok, Panama, a Fidzsi-szigetek és a Pacific Blue tengerfuvarozási társulás között "ökológiai" tengeri folyosók létrehozásáról kereskedelmi hajók számára az érintett államok kizárólagos tengeri övezetében.

Szakértők szerint az "ökofolyosókat" alacsony vagy nulla karbonkibocsátású kereskedelmi hajók használhatnák. E folyosók mentén fellépnének a tiltott és túlzott halászat ellen is. Kerry szerint a világon 10 ezer hajó folytat illegális halászatot.

A vendéglátó ország, Panama a konferencia alkalmából bejelentette, hogy csaknem kétszeresére növeli a védett tengeri területek nagyságát. A Laurentino Cortizo elnök által erről már alá is írt rendelet 94 ezer négyzetkilométerre terjeszti ki a Banco Volcán nevű karib-tengeri védett övezet területét. Az intézkedés eredményeként az eddigi 30 százalékról 54 százalékra emelkedik a védett vizek aránya a Panamához tartozó gazdasági övezetben.

A csütörtökön kezdődött kétnapos világkonferencián hetven ország kormányzati, iparági és civil küldöttei vitatják meg, mit lehetne tenni a világtengereket fenyegető sokféle veszély ellen. A lehetőségek között szerepel a védett tengeri övezetek kiterjesztése, az óceánokat sújtó stresszfaktorok csökkentését vagy az óceánok fenntartható hasznosításának, a "kék gazdaságnak" az ösztönzése.

Az Our Ocean konferenciát első ízben 2014-ben rendezték meg az Egyesült Államok kezdeményezésére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!