2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Színes

A Tisza élővilágának emléknapja

Ma van a Tisza élővilágának emléknapja. 23 évvel ezelőtt mérgezte meg a folyót ciánnal egy román aranybánya. Sokak szerint ez volt a Csernobil utáni legnagyobb természeti katasztrófa. Bár a Tisza a szerencsének is köszönhetően gyorsan tisztult, a ciánt használó bányászati technológiát azóta sem tiltották be.

  • A Tisza élővilágának emléknapja

Huszonhárom évvel ezelőtt ismerte meg az Aurul cég nevét a világ, miután gyakorlatilag megmérgezték a Tiszát.

Az ausztrál-román cég ciánt használt az aranybányászathoz. A visszamaradó, rendkívűl veszélyes anyag tározóba került, csakhogy annak a gátja átszakadt, a mérgező üledék pedig elszabadult.

Szolnok és térsége a Tiszából nyeri ivóvíz- készletét, így a Romániából érkező szennyezés százezer ember életét veszélyeztette. A hatóságok zacskós vizet osztottak, míg a városon a cianidos víz átfolyt.

A Tisza túlélte legnagyobb ipari katasztrófáját. Két hónappal később ugyanis rekord árvíz vonult le a folyón, ez pedig a szennyeződés maradékát is elmosta. Májusban pedig régen látott kérészrajzás jelezte: megtisztult a Tisza.

Az ökológiai katasztrófára emlékeztetve az Országgyűlés 2000. június 16-án a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította február elsejét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!