2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Színes

A természetközeliség fogta meg Károly királyt Erdélyben

A székelyföldi Zalánpatakon és a szászföldi Szászfehéregyházán is a régi mesterségek feltámasztását, a hagyományos gazdálkodást és a helyi termékek előállítását támogatja a brit uralkodó. Károly több házat és birtokot vásárolt Erdélyben.

  • A természetközeliség fogta meg Károly királyt Erdélyben

Fotó: Károly, akkor még brit trónörökösként Erdélyben, szászfehéregyházi (Viscri, Deutsch-Weisskirch) birtoka előtt 2018. május 31-én FORRÁS: MTI/KÁTAI EDIT

Erdélyben kiemelt figyelem övezi az Egyesült Királyság trónutódlását. A brit uralkodói ház ugyanis erdélyi magyar felmenőkkel is rendelkezik, III. Károly király pedig saját bevallása szerint a régió szerelmese.

A szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett. Az erdélyi grófkisasszony férjhez ment Sándor Pál Lajos württembergi herceghez, majd fiuk beházasodott a brit királyi családba, így Rhédey Klaudia unokája Britannia királynéja, dédunokái, Eduárd és György herceg pedig Anglia királyai lettek. Károly pedig – akkor még walesi hercegként, trónörökösként – a kilencvenes évek végi első látogatása óta gyakorlatilag minden évben visszajárt Erdélybe.

A Vg.hu összegzése szerint

KÁROLY ERDÉLYBEN TÖBB HÁZAT IS VÁSÁROLT, AZ ELSŐT A SZÉKELYFÖLDI A MINDÖSSZE 139 LELKES ZALÁNPATAKON, EGY CSUPÁN 139 LELKES HÁROMSZÉKI FALUBAN.

A helység első számú parasztháza után Károly egy másik házat, majd földterületet (rétet) is vett. Birtokain helyi vendéglátója, gróf Kálnoky Tibor társaságában sokat szokott sétálni, aki a napokban reményét fejezte ki, hogy Károly uralkodóként is ellátogat Erdélybe.

Károly szintén egy hagyományos parasztházat vásárolt a Szászföldön (Királyföld) található Szászfehéregyházán, amely erődtemplomával az UNESCO kulturális világörökségének része. Házát látogathatóvá tette, azt évente több tízezer turista keresi fel. Az apró Brassó megyei faluban létrehozta a romániai Walesi Herceg Alapítványt, majd a The Prince of Wales´s Training Centre mesterségoktató központot. Az alapítvány az épített és kulturális örökség megőrzését, a mezőgazdaságot és a fenntartható fejlődést támogatja. Szervezetei révén középkori szász erődtemplomokat újíttat fel, s több erdélyi településen is helyi kistermelőket támogat abban, hogy hagyományos termékeket állítsanak elő.

Károly többször valósággal áradozott arról, ahogy a többnemzetiségű régióban az emberek még mindig szinte teljes harmóniában élnek a természettel.

A természet intenzív kizsákmányolása helyett harmóniában kellene élni vele, akárcsak Erdélyben. Erdély lehet a kulcsa a bolygó megmentésének

– jelentette ki egy BBC-interjúban 2016-ban. Szerinte a biodiverzitást kellene a gazdálkodás középpontjába állítani, és unokáinknak is meg kell őrizni a változatos környezetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!