2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Színes

A római kortól kezdve megelevenednek a mindennapok

Jövő héten kezdődik a Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen. Az első világháborús emlékév miatt a szervezők bővítették a bemutatni kívánt időszakot: az érdeklődők ezúttal a római kortól már az 1900-as évek elejéig láthatják megelevenedni a mindennapokat. A jelmezes históriás játékok egyik fontos helyszíne a Történelmi Témapark, ahol egy működő római konyha is látható.

Közönség előtt sütik a kenyérlángost a római konyhában. A szerkezet, a felhasznált anyagok és a berendezés is a kétezer évvel ezelőtti időket idézi. „Úgy tudom, hogy ilyen jellegű működő konyhát, amelyik az alapszerkezetétől a tető, téglákig, teljesen hitelesnek tekinthető, és működik, és használni lehet, még nem építettek” – mondta Borhy László régész, akadémikus.

A tavaly átadott római őrtorony mellett a konyha a szombathelyi Történelmi Témapark fő látványossága. „A létrejötte óta egyik fő céljának tekinti, hogy a közel egyhektáros Történelmi Témaparkban autentikus és interaktív eszközökkel az ifjúság és a gyerekek számára bemutathassuk az ókori történéseket” – mondta Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvány elnöke.

Jövő csütörtökön kezdődik a 15. Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen. „Ezer jelmezes ember, hagyományőrzők, városlakók együtt vonulnak végig a belváros utcáin, és megjelenítik azt a történelmi időszakot, ami egyrészt a város születését is jelenti” – mondta Szommer Ildikó, a Savaria Történelmi Karnevál igazgatója.


A római kortól az első világháborúig szinte miden időszak megjelenik majd a négynapos történelmi időutazásban, melynek keretében 25 helyszínen összesen 250 program várja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!