2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Színes

A palócok is jó úton haladnak, hogy felkerüljenek Európa térképére

Soha nem voltak még annyian kíváncsiak a palóc világtalálkozóra, mint idén. A lakodalmas meneten háromezren vonultak fel Cserháthaláp utcáin. A résztvevők a palócok egyik tradicionális ételét is megkóstolhatták, a laskát, amit sparhelten készítettek el.

  • A palócok is jó úton haladnak, hogy felkerüljenek Európa térképére

Megdőlt a részvételi rekord a palóc világtalálkozó lakodalmas menetén, mintegy 3000-en vonultak végig Cserháthaláp utcáin. „Elhoztuk a népviseletünket, a legkisebbtől az idős korig szinte mindegyiket. Igyekszünk bemutatni, és elmondanám, hogy majdnem minden ruhadarabunk eredeti, régi. Körülbelül százéves, ami rajtam van” – fogalmazott egy asszony a menetből.

A rendezvényt már ötödik alkalommal szervezték meg azzal a céllal, hogy minél többen megismerjék a palóc kultúrát. „Nem annyira ismert a palóc népszokás, a palóc hagyomány, amennyire szükség lenne rá. Tehát rengeteg népcsoport van a világon azon kívül ugye, hogy az országokon belül vannak kisebb közösségek. Ők talán már – akár Európa-szerte – előttünk járnak és sokkal jobban tudják képviselni a saját népcsoportjukat; gondolok itt a katalánokra, olaszokra. Tehát mi még le vagyunk maradva egy kicsit, de sokat fogunk érte tenni, hogy felkerüljünk mi is Európa térképére, nemzetiségi térképére” – emelte ki Dócs Dávid, az V. Palóc Világtalálkozó főszervezője.

A háromnapos eseményen régi mesterségekkel is megismerkedhettek az érdeklődők, és arra is volt lehetőségük, hogy a népi iparművészektől különféle kézműves technikákat tanuljanak meg. A rendezvényen a gasztronómia is központi szerepet töltött be. A palócok egyik tradicionális ételét, a laskát sparhelten készítették el. „Különlegességnek számít, főleg a masinán, sparhelten készített. Főtt burgonyából készül, liszt, illetve só hozzáadásával. Lekvárral, illetve zsírral kínáljuk” – árulta el Siposné Várkovics Valéria.

A palóc világtalálkozóra Nógrád megye számos településéről, sőt határokon túlról, többek közt Nagydobronyból is érkeztek. A rendezvényt – egy év kihagyás után – támogatók segítségével tudták megrendezni.

Ezek is érdekelhetik

Top10 - Térjünk a lényegre!

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!