2020. április 5.,
vasárnap, Vince napja

A palócok is jó úton haladnak, hogy felkerüljenek Európa térképére

Hír TV

2018. augusztus 5., vasárnap 12:03, frissítve: vasárnap 13:32

Soha nem voltak még annyian kíváncsiak a palóc világtalálkozóra, mint idén. A lakodalmas meneten háromezren vonultak fel Cserháthaláp utcáin. A résztvevők a palócok egyik tradicionális ételét is megkóstolhatták, a laskát, amit sparhelten készítettek el.

Megdőlt a részvételi rekord a palóc világtalálkozó lakodalmas menetén, mintegy 3000-en vonultak végig Cserháthaláp utcáin. „Elhoztuk a népviseletünket, a legkisebbtől az idős korig szinte mindegyiket. Igyekszünk bemutatni, és elmondanám, hogy majdnem minden ruhadarabunk eredeti, régi. Körülbelül százéves, ami rajtam van” – fogalmazott egy asszony a menetből.

A rendezvényt már ötödik alkalommal szervezték meg azzal a céllal, hogy minél többen megismerjék a palóc kultúrát. „Nem annyira ismert a palóc népszokás, a palóc hagyomány, amennyire szükség lenne rá. Tehát rengeteg népcsoport van a világon azon kívül ugye, hogy az országokon belül vannak kisebb közösségek. Ők talán már – akár Európa-szerte – előttünk járnak és sokkal jobban tudják képviselni a saját népcsoportjukat; gondolok itt a katalánokra, olaszokra. Tehát mi még le vagyunk maradva egy kicsit, de sokat fogunk érte tenni, hogy felkerüljünk mi is Európa térképére, nemzetiségi térképére” – emelte ki Dócs Dávid, az V. Palóc Világtalálkozó főszervezője.

A háromnapos eseményen régi mesterségekkel is megismerkedhettek az érdeklődők, és arra is volt lehetőségük, hogy a népi iparművészektől különféle kézműves technikákat tanuljanak meg. A rendezvényen a gasztronómia is központi szerepet töltött be. A palócok egyik tradicionális ételét, a laskát sparhelten készítették el. „Különlegességnek számít, főleg a masinán, sparhelten készített. Főtt burgonyából készül, liszt, illetve só hozzáadásával. Lekvárral, illetve zsírral kínáljuk” – árulta el Siposné Várkovics Valéria.

A palóc világtalálkozóra Nógrád megye számos településéről, sőt határokon túlról, többek közt Nagydobronyból is érkeztek. A rendezvényt – egy év kihagyás után – támogatók segítségével tudták megrendezni.