2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Színes

A második világháború vége óta nem látott mértékben csökkenhet idén a szén-dioxid-kibocsátás

A második világháború vége óta nem látott mértékben csökkenhet idén a világ szén-dioxid-kibocsátása a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállások következtében - mutatott rá a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás számszerűsítésével foglalkozó szervezet, a Global Carbon Project (GCP) elnöke.

  • A második világháború vége óta nem látott mértékben csökkenhet idén a szén-dioxid-kibocsátás

"Nem lennék meglepve, ha idén 5, vagy akár még több százalékkal visszaesne a szén-dioxid-kibocsátás"- írta a Reuters hírügynökségnek küldött e-mailjében Rob Jackson, a GCP elnöke, a kaliforniai Stanford Egyetem professzora, megjegyezve, hogy ilyen mértékű csökkenésre a második világháború vége óta nem volt példa.

Hozzátette azt is, hogy ez lenne az első visszaesés a 2008-as válságot követő 1,4 százalékos emissziócsökkenés óta.

A klímakutatók korábban arra figyelmeztették a világ kormányait, hogy az éghajlatváltozás legsúlyosabb forgatókönyvének elkerülése érdekében, a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkenésének 2020-ig el kell kezdődnie.

A szakértők szerint strukturális változások nélkül a koronavírus-járvány okozta emissziócsökkenés valószínűleg rövid életű lesz és nem fogja jelentősen befolyásolni a légkörben évtizedek óta halmozódó szén-dioxid mennyiséget.

Corinne Le Quere, a Kelet-Angliai Egyetem klímakutatója arra számít, hogy a járvány miatt elrendelt korlátozások megszűnésével a kibocsátási mutatók nagyjából ugyan oda állnak vissza, ahol voltak.

Hasonlóan vélekedik a Meteorológiai Világszervezet (WMO) infrastruktúrával foglalkozó részlegének munkatársa, Lars Peter Riishojgaard is, aki a genfi székhelyű szervezet szerdai virtuális konferenciáján beszélt arról, hogy a légszennyezettség és a szén-dioxid-kibocsátás jelenleg észlelt bármilyen mértékű csökkenése valószínűleg csupán átmeneti. "Az éghajlatra nézve nincs nagy jelentősége" - fűzte hozzá a szakember.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!