2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

A magyar standot választották a legszebbnek

Hír TV

2018. október 6., szombat 12:32, frissítve: szombat 13:33

A magyar standot választották a legszebb kiállítónak egy Olaszországban megrendezett gasztronómiai fesztiválon. A nemzetközi Slow Food mozgalom legnagyobb megmérettetésén a Slow Living Hungary Egyesület és a Magyar Turisztikai Egyesület a hazai kiemelt borvidékeket, a szürkemarha-tenyésztést, és a mátrai ételkülönlegességeket mutatta be. A mozgalom célja, hogy az egerszóláti szürkemarha bekerüljön az eredetvédett fajták közé.

Az állatok boldog állattartásban nevelkednek a kétútközi Graefl Majorságban.

„Az állatok jól érzik magukat, nyugodtak, csendesek. Az embernek pedig az a jó, hogy nem mindegy, hogy egy tápos, agyonhizlalt jószágot tesz ki az asztalra a vendég elébe, hanem egy normálisan tartott jószágot, aminek zamata van, íze van” – mondta Molnár András, gondnok.

A majorság a kezdetektől tagja a két éve létrejött Slow Living Hungary Egyesületnek. Többek között ők is részt vettek a nemzetközi Slow Food mozgalom legnagyobb eseményén, a kétévente Torinóban megrendezett Terra Madre Salon de Gusto fesztiválon.

„A Graefl Majorság a torinói fesztiválra házi készítésű, 12 órán át kézzel főzött szilvalekvárral készült, valamint a majorsági méhek által összegyűjtött mézzel, virágmézzel, és repcemézzel. Ez a vásár nagyszerű alkalom volt arra, hogy beigazolódni látszanak elképzeléseink, miszerint vegyszermentes, és hagyományosan elkészített élelmiszereket szeretnének fogyasztani” – mondta Szerencsés Györgyi a majorság tulajdonosa.

A négynapos olaszországi fesztiválon mintegy másfél millió vendég fordult meg. A Slow Living Hungary Egyesület és a Magyar Turisztikai Egyesülettel közösen nevezett a versenyre. A magyar országstandon az Egri és Szekszárdi borvidék borait és szőlőfajtáit, a mátrai borvidék gasztrokultúráját, és az egerszóláti szürkemarha tenyésztést mutatták be.

„Torinóban nagyon nagy sikert aratott a magyar stand, a miénk lett a legszebb, úgyhogy nagyon örültünk neki. Próbáltuk nagyon innovatívan bemutatni a kultúránkat és a három kiemelt régiót” – mondta Szekeres Diána, a Slow Living Hungary Egyesület elnöke.

A fesztivál további eredménye, hogy Nagy Géza, egerszóláti szürkemarha-tenyésztő bekerült a Noé bárkája programba, aminek köszönhetően a kiskunsági mangalica után az egerszóláti szürkemarha is eredetvédett fajta lehet.