2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Színes

A leggazdagabb egy százalék bocsátja ki a legtöbb üvegházhatású gázt

A Föld népességének leggazdagabb egy százaléka életmódjával ugyanannyi üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a legszegényebb lakosság kétharmada, vagyis nagyjából ötmilliárd ember - mutatott rá az Oxfam nemzetközi segélyszervezet friss jelentésében.

  • A leggazdagabb egy százalék bocsátja ki a legtöbb üvegházhatású gázt

Max Lawson, a vasárnap közzétett jelentés társszerzője elmondta: miközben a klímaváltozás elleni küzdelem az egész világ közös kihívása, "egyesek jobban tehetnek a problémáról, mint mások", és a politikai döntéseket ehhez kellene igazítani. Hozzátette azt is, hogy minél gazdagabb valaki, neki személy szerint annál könnyebb csökkenteni a károsanyag-kibocsátását. "Nincs szükség harmadik autóra, egy negyedik nyaralásra vagy éppen befektetni a cementiparba" - fogalmazott a szegénység felszámolásáért küzdő szervezet munkatársa.

Az Oxfam jelentésének szerzői a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet (SEI) kutatásainak adataira támaszkodtak, és a különböző jövedelmű csoportok fogyasztásával összefüggő károsanyag-kibocsátást vették vizsgálat alá. Az adatok 2019-ig bezárólag álltak rendelkezésre.

Az Oxfam megállapította, hogy a leggazdagabb 1 százalék - azaz 77 millió ember - felel életmódjával a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 16 százalékáért. Ugyanekkora arányú károsanyag-kibocsátásért felel a legalacsonyabb jövedelműek 66 százaléka, azaz 5,11 milliárd ember. Az egyes országokra vásárlóerő-paritás alapján számolták ki, hogy mekkora jövedelem fölött tartozik valaki a leggazdagabb kategóriába.

Max Lawson szerint soha nem lesz eredményes a klímaváltozás elleni küzdelem, ha a kormányzatok nem vezetnek be progresszív intézkedéseket, amelyek révén a legnagyobb kibocsátók lennének kénytelenek a legnagyobb áldozatokat hozni. Ilyen intézkedés lehetne például szerinte azoknak a megadóztatása, akik évente tíznél több alkalommal utaznak repülővel, vagy jelentősen magasabb adók kivetése a nem ökológiai beruházásokra.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!