2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Színes

A C-vitamin pajzsként szolgál bizonyos tumorsejtek számára

Pajzsként szolgál bizonyos tumorsejtek számára a C-vitamin - állapították meg chilei kutatók.

  • A C-vitamin pajzsként szolgál bizonyos tumorsejtek számára

A dél-chilei Concepción Egyetem szakemberei megállapították, hogy az általuk vizsgált húsz ráktípus a C-vitamin újrahasznosítása révén jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz.

A Free Radical Biology and Medicine című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, Coralia Rivas szerint a C-vitamin nem csupán a skorbut ellen véd, hanem alapvető fontosságú a sejtenergia, a kollagén termelése és a neurotranszmitterek szintézise szempontjából, valamint segíti az immunrendszert.

A C-vitamin két szerkezeti formában található meg a szervezetben: oxidált formájú dehidroaszkorbinsavként (DHA), amely nagy koncentrációban fordul elő a daganatok körül, valamint redukált formájú aszkorbinsavként (AA), amely gyulladásgátló funkcióval bír.

A tumorsejtek begyűjtik a körülöttük lévő nagy mennyiségű dehidroaszkorbinsavat, és redukált C-vitaminná alakítják át, amely életben tartja őket.

Húsz éven átívelő vizsgálatukban Rivasék megállapították, hogy a mellrák, a prosztatarák és a leukémia esetében például a tumorsejtek "képesek jóval több C-vitamint felhalmozni magukban, mint a normális sejtek".

A kutató szerint ez a felfedezés azért "kulcsfontosságú, mert azt jelenti, hogy a C-vitamin képes megerősíteni a tumorsejteket és ellenállóbbakká tenni őket a kezelésekkel szemben".

A szakemberek következő lépése a folyamatban szerepet játszó C-vitamin transzporter alapos tanulmányozása lesz.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!