2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Színes

A bronzkori gyerekek csak hírből ismerték a fogszuvasodást

A kora bronzkorban élt gyerekek csak hírből ismerték a fogszuvasodást: táplálkozásuk miatt alig akadt rossz foguk - derült ki egy osztrák tanulmányból.

  • A bronzkori gyerekek csak hírből ismerték a fogszuvasodást

A gyerekkori táplálkozás jellemzői és a fogak egészsége nagyon más volt az iparosodás előtti korszakban, mint ma - írta a PlosOne tudományos folyóiratban a Bécsi Orvostudományi Egyetem törvényszéki orvostudományi központjának munkatársa, Fabian Kanz által vezetett szerzőcsoport.

A szakértők kutatásukban az alsó-ausztriai Traismauer közelében található Franzhausenben feltárt kora bronzkori (i. e. 1700-1500) temető leletanyagára támaszkodtak. Itt a feltárás során 75 gyerek 978 fogkövületét találták meg az Osztrák Tudományos Akadémia régészei. A kutatók mindössze három gyereknél bukkantak szuvas fogakra, és csupán öt darabra. Így a Franzhausen területén élt bronzkori kicsiknél kevesebb mint egy százalék volt a fogszuvasodás gyakorisága.

Ezzel szemben 2018-ban az ausztriai iskolakezdők felének voltak szuvas fogai.

A kutatók szerint a kirívó eltérés magyarázata az étrendben keresendő. Az eredmények arra utalnak, hogy a lelőhelyen talált kora bronzkori gyerekek étrendje nem segítette elő a fogszuvasodást - írták.

Másrészt a már gyerekkorban észrevehető kopás jeleit mutató fogak aránya elérte a hetven százalékot. Ez olyan étrendre utal, amely jobban megterheli a fogakat - állapították meg a szakértők. A két tény együtt azt bizonyítja, hogy a bronzkori gyerekek étrendje egészen más lehetett, mint a maiaké - mutattak rá a kutatók.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Hajrá, Alexandra! + videó

Orbán Viktor: Hajrá, Alexandra! + videó

A mostani főpolgármester úrnak a tudása az leértékelődött az elmúlt időszakban. Ő egy dolgot tud, azt jól tudja, kötözködni a kormánnyal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!