2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Színes

17 éves lányé lett a Nobel-békedíj

A 2012-ben, tálibok által fejbelőtt pakisztáni diáklány, és egy indiai gyermekjogi aktvista az idei Nobel-békedíjas. A norvég Nobel-bizottság a gyermekek jogainak védelmében folytatott harc miatt adta az elismerést Malala Juszufzainak és Kailás Szatjártinak.

Malala Juszufzait ünneplik az Európai Parlamentben. Az akkor 16 éves pakisztáni lány tavaly megkapta a Szaharov-díjat, az EP emberi jogok védelméért és gondolatszabadságért odaítélt elismerését. Idén pedig ő lett minden idők legfiatalabb Nobel-békedíjasa. „Hölgyeim és uraim, jó reggelt. A norvég Nobel-bizottság úgy döntött, hogy a 2014-es Nobel-békedíjat Kailás Szatjártinak és Malala Juszufzainak ítéli, a harcért, amelyet a fiatalok és a gyermekek elnyomása ellen, valamint a gyermekek oktatáshoz való jogáért vívnak. A gyermekeknek iskolába kell menniük, nem szabad kizsákmányolni őket” – fogalmazott a Nobel-bizottság elnöke.

Malala 11 éves kora óta vezet blogot a BBC-n a tálibok pakisztáni tevékenységéről – a többi közt arról, hogy az ország egyes részein megtiltották a lányoknak, hogy iskolába menjenek. A hamarosan világhírűvé vált Malalát 2012 októberében fejbe lőtték a tálibok egy buszon. A merénylet nemzetközi támogatói mozgalmat indított el, a lány pedig felépülése után is folytatta küzdelmét a nők jogaiért. „A nőket nem fogadják el emberi lényként. Igazságtalanul és egyenlőtlenül kezelik őket. A nők még a fejlett országokban sem kapnak lehetőséget arra, hogy azzá váljanak, amivé akarnak. Még Amerikában is, az embereknek várniuk kell egy női elnökre” – nyilatkozta a nőjogi aktivista.

A másik díjazott, Kailás Szatjárti egy indiai gyermekjogi aktivista, aki a 90-es évek óta kampányol a gyermekmunka ellen. Az általa alapított szervezet már több mint 80 ezer gyermeket szabadított fel a szolgaság valamilyen formájából.

A Nobel-békedíj az egyetlen a svéd feltaláló, Alfred Nobel díja közül, amelyet nem Stockholmban, hanem a norvég fővárosban, Oslóban adnak át. Idén egyébként rekordszámú, 278 jelölés érkezett a Nobel-békedíjat odaítélő bizottsághoz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újabb magyarellenes kirohanás a román parlamentben

Újabb magyarellenes kirohanás a román parlamentben

Menj a magyar parlamentbe, ott beszélj ilyeneket! Túl sok jogot kaptál itt eddig is! Menj Magyarországra! – ordította teli torokból a hisztérikus kirohanásairól ismert Diana Sosoaca az RMDSZ képviselőjének.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!