2019. július 22.,
hétfő, Magdolna napja

Sporttörténelem a US Openen

Hír TV

2018. szeptember 9., vasárnap 07:07, frissítve: vasárnap 13:17

Drámai döntő után sporttörténelmi japán győzelem született az amerikai nyílt teniszbajnokság női egyes döntőjében. Osaka Naomi 6:2, 6:4-re múlta felül Serena Williamst. Ezzel a szigetország teniszezője most először diadalmaskodott grand slam bajnokságon.

Osaka Naomi először, vagy Serena Williams hetedszer. Ez volt a női egyes döntő nagy kérdése New Yorkban az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A 20 éves japán az első szettben kétszer is elvette a 23-szoros grand slam bajnok amerikai adogatójátékát, és 6:2-re vezetést szerzett Oszaka. Ezután pedig olyan történt, ami nem mindennapos a profi teniszben.

A második szettben 1:0-nál a japán adogatott az egyenlítésért, amikor a bíró  figyelmeztette Williamset, hogy ne  kommunikáljon az edzőjével. Ő erre azt mondta, csak annyit látott, hogy a tréner felemelt hüvelyujjal biztatta. „Nincs semmi jelünk, és ezt ön is tudja. Tudom, miért gondolhatta, hogy coaching történt. De nem történt ilyen. Nem csalok, hogy nyerjek. Inkább veszítek” – jelentette ki Williams.

A székbíró erről a mozdulatról gondolta úgy, hogy a tréner előre akarta küldeni játékosát, ez pedig szigorúan tilos. A közjáték ellenére elvette Oszaka adogatását, 3:1-re vezetett, de a japán egyből visszabrékelt.

Serena dühét a teniszütőjén vezette le, amiért büntetőpont járt a következő gémben. De az újabb döntés csak olaj volt a tűzre, ekkor már kiabált a bíróval.  „Kérjen bocsánatot. Soha többet nem vezeti a meccsemet. Maga egy hazug. Ellopott tőlem egy pontot. Maga tolvaj is” - mondta dühösen.

A vitatkozásért  büntetőgém járt, ezzel már 5:3 ra vezetett a japán. Williams ugyan saját adogatójátékát még hozta, de a meccs elúszott számára, Osaka 6:4-re nyerte a második szettet. Amit a közönség hangos nemtetszéssel fogadott.

 A díjátadón Serena Williams védte meg ellenfelét.  Osaka könnyes szemmel mondott köszönetet. „Mindig is az volt az álmom, hogy Serenával játsszak döntőt a US Openen. Nagyon volt örülök, hogy elértem ezt. Hálás vagyok, hogy veled játszhattam. Köszönöm” – mondta a friss győztes.

Osaka Naomi az első japán teniszező, aki grand-slam döntőben diadalt aratott. A mérkőzés után  Williams edzője elismerte, hogy szabálytalanul jelzett, de arra hivatkozott, hogy a többi tréner is ugyanezt teszi.