2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Sport

Román társai brutálisan bántalmaztak származása miatt egy 15 éves magyar sportolót

A román állami vezetők fellépését és a felelősök megbüntetését sürgette Kelemen Hunor pénteken egy magyarsága miatt bántalmazott és megalázott 15 éves sportoló ügyében.

  • Román társai brutálisan bántalmaztak származása miatt egy 15 éves magyar sportolót

"Eddig és ne tovább" - jelentette ki az RMDSZ elnöke pénteken közösségi oldalán közzétett videóüzenetében, arra reagálva, hogy egy 15 éves lugosi tornászt román társai brutálisan bántalmaztak egy edzőtáborban, "csak azért mert magyar".

"A bántalmazott fiút kikötözték, kopaszra nyírták, megverték, alkoholt itattak vele, és hamut szórtak a fejére, szexuális játékokat mímeltek vele" - részletezte Kelemen Hunor. Mint mondta: apaként, a magyar közösség vezetőjeként elfogadhatatlannak, "vérlázítónak" tartja azt, ami a 15 éves lugosi magyar fiúval történt az edzőtáborban.

Úgy értékelte, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) magyarellenes kampánya vezetett ide, illetve az, hogy a román társadalom évek óta szó nélkül tűrte a gyűlöletkeltést.

Az RMDSZ elnöke felkérte román politikustársait és az állam vezetőit, hogy ítéljék el az esetet, mert "ezt nem lehet szó nélkül, illetve következmények nélkül hagyni, a magyarellenességet vissza kell szorítani". Mint mondta: az államfőtől, a miniszterelnöktől, a belügyminisztertől és az igazságügyi minisztertől vár "nagyon gyorsan" reagálást, a tornászszövetség országos vezetőségétől pedig a történtek kivizsgálását.

Kelemen Hunor az RMDSZ és a saját nevében sajnálatát fejezte ki a bántalmazott fiúnak és családjának, illetve segítséget ígért a jóvátételhez.

A román ifjúsági tornászválogatott resicabányai edzőtáborában történt esetet a Prosport sportújság tárta a nyilvánosság elé csütörtökön. A lap szerint a 15 éves magyar nemzetiségű fiút két társa bántalmazta, kínzása közben pedig "ungure"-nak ("te magyar!") szólították. A Prosport szerint a tornászszövetség - a sértett apjának állítólagos hozzájárulásával - el akarta tussolni az ügyet, amit a lap "égbekiáltónak" nevezett, egy olyan esetben, "amikor az ifiválogatott edzőtáborában az ország egyik sportreménységét megkínozzák és etnikai diszkriminációnak vetik alá".

A Prosport pénteki beszámolója szerint Elisabeta Lipa, a Román Nemzeti Sportügynökség vezetője hivatalos átiratban szólította fel a tornászszövetséget a resicabányai súlyos incidens kivizsgálására.

A resicabányai városi rendőrség (feljelentés híján) hivatalból indított kivizsgálást azoknak a sajtóértesüléseknek az ügyében, amelyek szerint egy resicabányai edzőtáborban egy kiskorú ütlegelést és más bántalmazást szenvedett el, illetve megfosztották őt személyi szabadságától - közölte pénteken a Krassó-Szörény megyei rendőrkapitányság.

Forrás: MTI

Fotó: MTI /Kiss Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Most Magyar Péternek a DK-val van nagyon komoly összetűzése + videó

Most Magyar Péternek a DK-val van nagyon komoly összetűzése + videó

A Medián friss felmérése szerint Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt, beelőzte a teljes baloldalt. Úgy tűnik, a Tisza Párt teljesen átformálta az ellenzéki oldalt. Lampé Ágnes újságíró és Kovács András újságíró ütközette véleményét a HírTV stúdiójában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Nyertese lehet Szoboszlai Dominik az új főnök érkezésének

Nyertese lehet Szoboszlai Dominik az új főnök érkezésének

Egybehangzó sajtóértesülések szerint a Feyenoordot irányító holland Arne Slot lesz Jürgen Klopp utódja a Liverpool vezetőedzői posztján. A Ferencváros és a DVTK korábbi holland labdarúgója, a visszavonulása uán ugyancsak edzőnek állt Julian Jenner jól ismeri Slotot, és elmondta, szerinte Szoboszlai Dominik mire számíthat az edzőváltás után.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!